Çok basit malzemelerle çocukların çokça keyif alacağı minik istasyonlar oluşturup onlara bir parkur oluşturabilirsiniz..
Bahçeniz yoksa evin içinde de odadan odaya kıvrımlı çizgiler çizip, altından üzerinden geçebileceği kutu gibi şeyler koyup, üzerinden atlayabileceği ya da içinden geçebileceği karmaşık ipler gerip keyifli parkurlar oluşturabilirsiniz.. Bu tamamen sizin hayal gücünüze kalmış..
Parkuru oluşturduktan sonra o alanda çocuğunuzu asla yalnız bırakmamak koşuluyla tabi..
Bizim bahçe parkuruna gelince:
Önce bir ipi yere kıvrımlı bir şekilde bırakıyorum, üzerinden yürüyerek başlıyor parkur.. Tebeşirle de çizilebilir aşağıdaki gibi..
Sonra ip merdivene çık in..
Sonraki istasyon çite sıkı sıkı dayadığım kalaslara tırmanma ve aynı şekilde geri geri iniş.. Bahçenin kenarında atıl şekilde duran kalasları değerlendirdim bu noktada..
Sonraki istasyon bar.. Eski rustik perde demirinin bir ucunu ağaca bir ucunu duvara sıkı sıkı oturtunca oldumu sana bar.. Tutunup 10a kadar sayarak asılı durma bu istasyondaki görev..
Bir sonraki aşama ağaca tırmanma.. Burada yine ağaca sıkı sıkı dayadığım kalaslar onları ağaca tırmanma konusunda çok motive ediyor..
Sonraki durak bir denge istasyonu.. Yere değişik biçimlerde dizdiğim ağaç kütüklerinin üzerinden atlayarak dengelerini bozmadan geçmeye çalışıyorlar..
Bir sonraki duvara tırmanma.. Yine kalaslar üzerinden bu defa epeyce yüksek bir duvara çıkıp aynı şekilde geri inmeye çalışıyorlar..
Sonraki istasyon yine bir denge çalışması.. Taşlar üzerine koyduğum tahta yol üzerinde hiç düşmeden karşıya geçmeye çalışıyorlar..
Önde duran ise asılıp sallanmaları için hortumu kesip bir çamaşır ipinden geçirerek ağaca bağladığım basit bir sallanma ünitesi.. sonraki adım da o..Yine asılıp 10 a kadar sayıyoruz..
Bundan sonrası son istasyon yani mükafat artık.. Yere aralıklarla yerleştirerek bir sonraki istasyona kadar bir güzargah oluşturduğum hulahup çemberlerinin içine çift ayak zıplayarak ulaşıyorlar bu son istasyona.. Ağaca bağladığım tırmanma haladının ucuna bir de zıp zıp toplardan bağladım.. Halada tutunup asılarak topun üzerine atlıyorlar..
Parkur başından beri takip ettiğimiz süre burada durduruluyor artık.. sonrası keyif.. Sallıyoruz istedikleri kadar..
Süre tutma olayı onları motive etsin diye başladığımız birşeydi, yoksa bir yarış mantığına girmelerini asla tasvip etmiyorum.. Ama öyle enteresan ki bir önceki sürenin altına iniyorlar her seferinde, bu da beni oldukça şaşırtıyor.. Çocukların keyifle yaptığı herşeyde acayip sonuçlar alınabiliyor..
Haftada bir gün jimnastik derslerimizde yapıyoruz bu parkuru.. Diğer zamanlarda da diledikleri gibi oynuyorlar bu basit ama onlara oldukça çok keyif veren bu malzemelerle..
Aslında bu parkura eklemek istediğim birkaç küçük şey daha var ama hazırlamak için fırsat yaratamıyorum.. minik bir tırmanma duvarı gibi, denge ipi gibi (slackline) vs vs..
Ağaca çıkmaya ve tırmanmaya çokça teşvik etmeye çalışıyorum onları.. Ağaç bambaşka bir kültür çünkü..
Bir de ip tünelimiz vardı, istasyonlarımız arasında onu atladım:
Söylediğim gibi çok basit malzemelerle çocukların dünyalarına çok büyük şeyler katabilirsiniz.. Yeterki yapmak isteyin..
Baksanıza şu küçük sıpaya:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder