1 Nisan 2015 Çarşamba

Bebeğin İlk Günlerinde Olmazsa Olmazlarımız..


İlk günler için çok fazla şeye ihtiyacınız yok aslında.. Öyle önceden çok fazla alışveriş yapmayın.. Gereksiz şeyler alıp evinizi boş yere kalabalıklaştırmaya çalışmayın.. İlk çocukta belki ilk heves diye bir sürü şey almak istiyor insan ama lütfen durdurun kendinizi.. Dışarıda size bir dünya şey aldırmak için bekleyen müthiş bir ticari sektör var.. Ben ihtiyaçlar oluştukça alışveriş yapmayı öneriyorum.. Zaten artık e-bebek gibi internet üzerinden satış yapan mağazalar sayesinde dışarı çıkmadan rahat bir şekilde alışveriş yapabiliyorsunuz, hemen de geliyor siparişiniz..
İlk etapta park yatak ve ana kucağı (araba tipi) na ihtiyacınız olacak.. Bebeği sert yerde yatırmak gerektiği için en az 7 cm kalınlığında sert bir yatak alın mutlaka park yatak için.. Mobilyaya gerçekten hiç gerek yok, park yatak öyle pratik ki.. Biz kızımınkini kaldırıp dolaba koymuştuk, öyle az yer kaplıyor ki.. Mobilya olsaydı bu bebeğe kadar onu muhafaza etmek sıkıntı olacaktı.. Fiyat olarakta çok avantajlı..
Bunların yanında chicco living marka portbebe, nuna ev tipi ana kucağı, koltukta falan uyuyakaldığı durumlar için başını yüksek tutması ve sert bir zemin oluşturması için Baby Jem reflü yastığı sürekli elimizin altında.. Bebeklerin mide kasları daha tam oluşmadığı için ilk günlerde başını sürekli yüksek tutmak gerekiyor reflü sıkıntılarına karşı..
Tekstil olarak ihtiyacınızı birkaç badi, tulum, battaniye, çorap, şapka, ağız bezi, omuz bezi, patik karşılayacaktır..İlk günlerde göbek bağı daha düşmediği için pantalonlu kıyafetler tercih etmeyin.. Özellikle ilk günlerde başı ve ayaklarını sıcak tutmak gerekiyor.. Başı için şapka yeterli olurken, ayaklarına tulum altına çorap, tulum ve üzerine de patik giydirin mutlaka.. Çorap ve patiklerin bilek kısımlarının sıkı olmamasına dikkat edin.. Bebeğin altına yaydığınız battaniye mutlaka pamuklu penye olsun, yüzüyle teması açısından önemli.. Diğer kumaşlar cildini tahriş ediyor.. Polar türü kalın battaniyeleri de üzerini örtmekte kullanın.. Yine hem hijyen hem de cilt tahrişlerini önlemek için kucağınıza aldığınızda mutlaka pamuklu bir omuz bezi kullanın.. Çok fazla kusma sıkıntınız yoksa ki başını sürekli yüksek tutarak olmayacaktır ilk günlerde önlüğe ihtiyacınız olmayacak..
Yine ilk günlerde göz kanallarına masaj yapmak çok önemli.. Göz pınarından buruna doğru dairesel hareketlerle her emzirmede hangi göz yukarıdaysa ona masaj yapın, her iki göze de gün içinde masaj yapmış olursunuz böylece sık sık.. Bir de bebeğin ağzını suyla ya da karbonatlı suyuyla ıslatılmış ağız bezi ile silinmesi gerekiyor ara ara..
Alt bakımı için olmazsa olmazlarımız organik seventh generation ya da bambo natura marka bebek bezi ( sünnet olduğumuzdan dolayı biraz daha bekliyorum yıkanabilir bezleri kullanmak için), alt temizliği için ılık içme suyuyla ıslatılmış kare veya disk organik pamuk, alt temizliğinden sonra poposuna sürmek için zeytin sütü veya ısılarak asidi alınmış güvendiğiniz bir zeytinyağı, pişik durumları için de töpfer ya da ipek hanım çiftliği pişik kremi.. Bezdi, pamuktu, ıslak mendildi bunların klorla ağırtılmamış organik ürünler olması çok önemli.. Piyasadaki organik olmayan diğer tüm ürünler klorla ağartıldığı için kansoregen dioxin içermekte.. Biz sünnetimizi doğduğumuzun ertesi günü olduk, tam da istediğimiz gibi.. Bir haftada normale döndü herşey.. Hastaneden çıkmadan sünneti şiddetle tavsiye ediyorum, bebeğe hergün biraz daha bağlandıkça sünnet kararı almak daha da zorlaşıyor.. O ilk gün hengamesi içinde anlamadan olmuştuk bile ameliyatı..
Gaz için başucumuzda olmazsa olmazımız sıcak su torbamız, kimyon çayımız ve elma yağımız.. Ayağa ve karna konan sıcak su torbaları bebeği müthiş rahatlatıyor.. Elma yağı ile yine topuk ve karna yapılan masaj bebeğin gaz kaynaklı ağrısını alıyor.. Emzirmeden önce verilen kimyon çayı da bebeğin rahat gaz çıkarmasını sağlıyor.. Ama en önemlisi annenin yediklerine dikkat etmesi..Bununla ilgili ayrı bir yazı yazacağım..
Beslenme konusunda olmazsa olmazım avent marka süt sağma makinem (sabah ve akşam boşalttığım göğüslerim ile süt üretiminin artmasını sağlıyorum) ve makine parçaları, biberon, bebeğin emziği gibi şeyleri steril etmek için kullandığım weewell marka sterilizatör.. Sütlerimi dondurucuda saklamak için de avent gurme kapların yanında avent süt saklama poşetleri.. Kızımda lansinoh marka süt poşetlerini kullanmış, köşeleri delindiği için çok fazla sütüm çözündürürken helak olmuştu.. O nedenle bu defa bu markadan uzak durdum.. Aventin süt poşetleri gerçekten çok sağlam ve kaliteli geldi lansinoha göre.. Her emzirme öncesi ve sonrası göğsümü silmek için karbonatlı su ve organik disk pamuk yine başucumuzdakilerden.. Bu şekilde bebeğin ağzında pamukçuk olmasını da engelliyorsunuz.. Göğüslerde çatlak olursa diye elimin altından garmastan pomad ve e vitamini kapsülü eksik etmiyorum.. Çok şükür ki oğlumda olmadı, henüz 4 ay önce kızımı emzirmeyi bıraktığım için de olabilir göğüslerdeki direnç.. ( kızım 2 yaşını doldurana kadar yani hamileliğimin 20. Haftasına kadar emzirdim prensesi) Biberona gelince o da yine Avent marka.. Emzik de öyle.. Emzik konusunda eklemek istediğim şey vermekten asla çekinmemeniz yönünde olacak.. Sürekli emmek isteyen küçük meleğin emme dürtüsünü gidermek için kullanılması gerektiğini düşünüyorum.. Yoksa annenin göğsünden ayrılmak istemeyen bebek hem  anne hem de bebek için tehlikeli bir durum oluşturuyor, sürekli emiyormuş gibi dursa da ne kadar süt aldığını bir türlü anlayamıyorsunuz, bu da kilo problemlerini beraberinde getiriyor .. Kızımda da kullanmıştım.. 4. Ayda kendiliğinden bıraktı..
Banyo için olmazsa olmazlarımız bebek küveti, file, başlıklı kare havlu (içine pamuklu bir omuz bezi koyarak kuruluyorum ben, hem daha yumuşak oluyor hemde ıslaklığı aldığı gibi hemen alıyorum havlunun içinden ki üşümesin diye), suyun sıcaklığını ölçmek için çubuk termometre (dirsek gibi yöntemler göreceli olduğu için böylesi daha garanti oluyor, 37-38 arasına ayarlıyorum sıcaklığı), doğal sabun (ipek hanım çiftliğinin bebek sabunu) ve urtekram baby şampuan (cildi alışmasın diye dönüşümlü kullanıyorum), sadece ama sadece kulak kepçesini kurulamak için organik pamuklu kulak çubuğu (kulak kepçesinin kurulanamayan kıvrımlarında mantar oluşumunu önlemek için kullanıyorum, asla ama asla kulak içine sokmuyorum, kulak içlerinin zaten temizlenmeye ihtiyacı yok, dışarı doğru akıntı yaparak kulak kendini temizliyor zaten), banyo sonrası için lavera kokusuz nemlendirici krem veya ipek hanım çiftliğinin yağ karışımı (dönüşümlü kullanıyorum) kullanıyor veya birşey sürmüyorum.. Kızımda atopik dermatit olduğu için o dönemde farklı ürünler de kullanmıştım.. Banyoda unutulmaması gereken bir bez yada sünger kullanılması bebeğin cildi üzerindeki koruyucu tabakaya zarar verdiğinden ilk günlerdeki tüm banyoların elle yapılması ve her seferinde köpüklü banyo yapılmaması, haftada bir yada iki kez köpüklü banyo bebek için yeterli.. Fazlası cildine zarar vermeye başlıyor.. Bir de kurularken tüm boğumlarının iyice kurulanması çok önemli.. Kulaklarına su kaçmasın diye hiç boş yere bebeğinize işkence etmeyin banyoda, onların kulak yapıları içeri su girmesine pek de izin vermiyor.. Daha önce de yazdığım gibi akşam 8-10 arası yapılan banyo bebeğin gece uyuma alışkanlığı edinmesini sağlıyor.. Bebeğin kendini güvende hissedeceği şekilde, onu temizlemekten çok psikolojisine odaklanarak ve tercihen babanın tutarak annenin yıkadığı banyo bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır.. Ve son olarak saçlarını elle kurulanması gerekir, kurutma makinesi gibi sıcak veya soğuk hava akımı yaratacak herşey bebeğinizi rahatsız edecektir..

12 yorum:

  1. Merhaba.. park yatak olarak hangi markayi onerirsiniz. Park yataklarin yanlari plastik oldugu icin zararli olur mu bebege? Birde bebeklerin vucudunu sampuaniyla (sac ve vucut)yikasak olmaz mi yoksa basina sampuan vucuduna sabun mu kullanmak gerek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben graco marka aldım park yatağı, hepsi birbirinin muadili aslında.. Neden bunu seçtiğimi park yatak ile ilgili yazımda detaylıca anlatmıştım, onu okuyabilirsiniz.. Uyurken başını dayayabileceği yan kısımlar file, onun dışında ufak tefek plastik kısımlar var ama bebeğin temas edeceği yerlerde değil.. Ahşap yatak tercih edecekseniz onlarda da boya olayına çok dikkat etmeniz gerekiyor.. Plastiğe dikkat edecekseniz de kullanacağı oyuncaklar, su ısıtıcınız, blender başlığınız gibi yerlerde kullanılan plastikler çok daha tehlikeli bebekler için.. Onun dışında Bebek odasının havasına zarar veren halılar, mobilyalar, temizlikte kullanacağınız deterjanlara da çok dikkat etmeniz gerekiyor.. Şampuan konusuna gelince ben şampuan ve sabunu dönüşümlü kullaıyorum, göz yakabileceği için başına şampuan, vucuduna sabun ve şampuanı dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz

      Sil
  2. Çamaşırlarını neyle yıkıyorsunuz peki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Evimde kullandığım temizleyiciler" yazımda anlattım hepsini..

      Sil
  3. Organyc marka bebek bakim pedini onermistiniz. Acaba ipek marka organik bebek temizleme pamuguda cidden organik midir. Arkasinda boya,parfum ya da antialerjenik madde icermez yaziyor.%100organik saf pamuk diyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki mothercare nin pamuğu hakkinda ne dusunuyorsunuz. Bu arada heryerden okudukca bi soru soruyorum nerdeyse. Teskkur ederim vakit ayirip cevapladiginiz icin

      Sil
    2. Aaa, buna cevap vermemişmiyim, gözümden kaçmış kusura bakmayın..Hiç kullanmadığım için bir yorum yapamayacağım ne gibi doğallık iddiaları bilemiyorum..

      Sil
  4. Merhaba
    İçeriği şu olan bir şampuan alır mıydınız?

    İçindekiler: Aqua (Saf Su), Sodium Cocoyl Sarcosinate (Hindistancevizi Eldesi), Cocamidopropyl Betaine (Hindistancevizi Eldesi), Aroma (Doğal Gıda Aroması), Panthenol (B5 Vit), Potassium Sorbate (Gıda Koruyucu), Achillea Millefolium (Civanperçemi), Rumex Acetosellae (Kuzukulağı), Plantain Extract (Sinirliot

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Naturalive sanırım, sıkça sorulmaya başlandı..genel olarak ürün içerikleri güzel, bazı ürünlerde titanium dioksit, parfüm ve burada yer alan sarcosinate benim tercih etmeyeceğim girdiler.. Ama bunları içermeyen ürünleri tercih edilebilir.. Mesela yetişkinler için şampuan ve duş jellerinde bu girdi yok..

      Sil
  5. Merhaba. Sarcosinate neden tercih etmezsiniz zarari var midir ? Tesekkur ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kansorejen kabul edilen nitrosamin lere dönüşebiliyor..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...