29 Kasım 2013 Cuma

Evde Kefir Yapımı

Kefir her yaş grubundan insanın rahatlıkla içebileceği mucizevi bir besin.. Eğer bebeğiniz yoğurt yeme dönemine geldiyse rahatlıkla kefire başlayabilirsiniz.. Kefirin faydalarını burada tek tek anlatmayacağım, internette yapacağınız küçük bir araştırma ile hepsine ulaşmanız mümkün.. Sadece bağışıklık sistemini güçlendirmedeki etkisiyle bile vazgeçilmezimiz olmaya yetti.. Minik kızımın ne ortamlarda kalmasına rağmen bir kere hasta olmayışı ve her yıl kronik faranjiti olan babamızın evimize kefir girdikten sonra tek bir şikayetinin kalmaması en büyük kanıtıdır bunun.. Kefiri de satın alıp içmek yerine evde yapmanızı tavsiye ediyorum özellikle.. Bunun için önce kefir mayasına ihtiyacınız var, çevrenizden sorun soruşturun mutlaka olan birileri vardır.. Mayadan sonra ihtiyacınız olan diğer şey süt.. Süt seçiminde Evde Yoğurt Yapımı yazımdaki tavsiyelerimi dikkate alırsanız sürecin doğallığından taviz vermemiş, herhangi bir kimyasal katkıyı sürece sokmamış olursunuz.. Üreticiden aldığınız sütü kaynatıp oda sıcaklığına getirerek, pastörize sütleri ise kaynatmadan oda sıcaklığında direkt olarak kullanabilirsiniz.. Kefir mayalamanın en önemli püf noktası karnabahar tanelerini andıran kefir mayasına klorlu su ve metal değdirmemek.. Bunun için tahta kaşık, plastik süzgeç gibi malzemelere ihtiyacınız olacak mayalama sürecinde.. Mayalanmadığı zaman dilimi içerisinde kefir mayasını içme suyu içerisinde bir cam kavanozda ve buzdolabında tutmak gerekiyor.. Mayalayacağınız zaman oda sıcaklığındaki sütü cam bir kaba koyup buzdolabında su içinde bekleyen kefir mayanızı ya tahta kaşıkla ya da plastik bir süzgeçle sudan ayırın ve sütün içine koyun.. Mayalanma esnasında gaz çıkışı olacağından kabın ağzını sıkı kapatmamak gerekiyor.. Mayalanma esnasında ışık görmeyen oda sıcaklığında bir yere, mesela mutfak dolabının içine koyun.. Mayalanma süresi ortam sıcaklığı, süt ve maya miktarına göre değişkenlik gösterse de genelde 24 saatlik bir zaman içinde mayalanma oluyor.. Eğer sütünüz koyu ayran kıvamına geldiyse mayalanma tamamalanmış demektir.. Daha ekşi istiyorsanız mayalanma süresini uzatabilirsiniz.. Katman katman ayrılmalar görülüyorsa mayalanma kabınızın içinde, kimi kısım su gibi kimi kısım yoğurt gibiyse, mayalanma tamamlanmış hatta biraz da fazla kaçmış demektir.. Yine de süzüp, karıştırıp, içebilirsiniz.. Süt-maya miktarına gelince önce elinizdeki maya ile yarım litre sütte bir deneme yapın, eğer 24 saatten önce mayalanma oluyorsa ya da 24 saat sonunda oluşan kefir çok katı kıvamdaysa ( yoğurt gibi)  mayanız çok geliyor yani süt miktarını arttırmanız gerekiyor demektir.. Kefir mayalandıktan sonra plastik ya da cam bir kaba plastik bir süzgeç ile süzün.. Süzgeç üzerinde kalan kefir mayasını tekrar mayalamayacaksanız klorsuz içme ile durulayıp yine içme suyu dolu küçük bir cam kavanoza atarak bir sonraki mayalamaya kadar buzdolabında bekletin.. Tekrar mayalayacaksanız durulamadan oda sıcaklığında süt bulunan cam kavanoza atarak tekrar mayalanma sürecini başlatabilirsiniz.. Süzerek alta ayırdığınız kısım ise artık sizin kefiriniz.. Bunu buzdolabında tutup dilediğiniz zaman içebilirsiniz, uzun süre dayanıyor.. Kefir mayası da mayalanmadığı zaman buzdolabında 3 haftaya kadar dayanır.. Daha uzun süreleri de test ettim ben, eğer daha uzun bekletecekseniz ilk mayaladığınız kefiri içmeyin atın, maya kendini bir toparlasın önce.. Sonraki mayaladıklarınızı içebilirsiniz.. Mayaladıkça kefiriniz çoğalacak, çoğaldıkça büyüyüp bölünecekler, artan mayanızı çevrenize dağıtabilir, derin dondurucuda dondurup saklayabilirsiniz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...