25 Nisan 2014 Cuma

Evde Tarhana Yapımı..

Tarhana benim mutfağımın ve küçük prensesin menüsünün olmazsa olmazı.. Yüksek besin değerinin yanında birkaç dakika içinde hazırlanıyor olması da  en büyük kurtarıcılardan biri haline getiriyor tarhanayı.. Sonbaharda yapılan sezonsal tarhanalara inat bizim mutfağımızda mevsim ne olursa olsun o mevsimin sebzleriyle tarhana yapılıyor.. Hiç gözünüzde büyütmeyin tarhana yapmayı, öyle masum görüp içeriğinden emin olmadığınız yerlerden de almayın.. Kimseye mecburkalmayın, hazırlayın mutfağınızda gitsin:)
Gelelim bu mucizevi besinin hazırlanışına..
İhtiyacınız olan şey biraz ekşi ekmek mayası ( 1 yemek kaşığı kadar), yoğurt (2 su bardağı kadar), dilediğiniz sebzenin buharda pişirilip rondoda çekilmiş hali ve aldığı kadar un..
Miktarları ayarlamak tamamen size kalmış.. Yukarıdaki ölçülerle 1 yıl yetecek tarhana yapabilirsiniz.. Sebze olarak istediğiniz mevsim sebzesini koyabilirsiniz.. Brokoli, kabak, enginar, yer elması, patates, havuç, kırmızı biber, domates, taze fasülye, pazı, semizotu, kereviz, mısır, soğan, sarmısak gibi mevsim sebzelerinden dilediğinizi buharlı pişirme teliyle tencerede pişirin, rondoda çekin.. Burada sebzeniz çok olursa hamur haline getirmek için kullanacağınız un da çok olacağından tarhananız çok olacaktır.. Bu nedenle en azından ilk seferde her sebzeden sembolik miktarlarda koyun ki tarhananın miktarını rahat ayarlayabilin.. Ayrı bir kapta ekşi ekmek mayasını, yoğurdu, çektiğiniz sebze püresini ve ununuzu yoğurun.. Un olarak ben tam buğday, çavdar, yulaf, arpa, mısır, pirinç gibi unları karıştırarak kullanıyorum.. Daha sonra mayalanması için 1 gün kadar üzerini bir bezle örtüp oda sıcaklığında bekletiyorsunuz.. Ertesi gün hamurunuz iyice mayalanmış ve kabarmış olacak, eğer olmazsa ya da daha ekşi bir tarhana isterseniz mayalanma sürecini 1 gün daha uzatabilirsiniz.. Veya birkaç gün daha.. Tamamen size kalmış.. Eğer 1 günden fazla bekleteceksiniz hergün 1 kez yoğurmanız gerekecek hamurunuzu.. Ben genelde 1 gün bekletiyorum ve yeterli oluyor.. Çocukluğumdan hatırladığım ise annemlerin her gün mayalayarak 7 gün beklettiği yönünde.. Ertesi gün hamurunuzu tekrar yoğurduktan sonra küçük parçalar koparıp elinizle açtırarak kuruması için bir bez üzerine yaymanız gerekiyor.. Alt üst edip hamurlarınızı kuruttuktan sonra isterseniz elinizle isterseniz rondoda ufalayıp bir kevgirden geçiriyorsunuz.. Tarhananız hazır.. Bu aşamada tarhananız biraz nemli olabileceğinden ve koyacağınız kapalı ortamda küflenme ihtimali olabileceğinden yine 1 gün kadar açıkta tepsilerde ara ara karıştırarak kurutmakta fayda var.. İyice kuruduktan sonra ya cam bir kavanoza ya da bez bir torbaya koyup saklayabilirsiniz.. Bu arada çorba yapımından da bahsetmekte yarar var..
Soğuk suya tarhanayı ekleyin biraz da yağ ilave edip karıştırarak kaynatın.. Kaynayınca biraz salça ilave edebilirsiniz renk vermesi için.. Bebeğiniz için hazırlarken içine kıyma, bulgur, mercimek, domates ekleyebilirsiniz tarhana işe birlikte besin değerini arttırmak için.. En son yoğurt ve yumurta ile terbiye de edebilirsiniz.. Çocuğunuz yumurtayı başka şekilde yemiyorsa müthiş bir kurtarıcı olabiliyor..
Artık kendi tarhanasını kendi yapan biri olarak takdiri hakediyorsunuz, tadını çıkarın hem sürecin hem de tarhananın:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...