16 Nisan 2014 Çarşamba

Bebeğinize Yemek Hazırlarken..

Yoğun iş, dolu dolu ev, bol bol oyun temposuna ek olarak açık hava aktiviteleri de falan derken bir de araya giren  hastalığım yüzünden yazamadım bir süre.. Affola :)
Eğer evde artık küçük bir misafiriniz varsa mutfak ekipmanlarınızı tekrar gözden geçirmekte fayda var.. En başta bütün plastik kap kacaklarınızı kaldırın, özellikle de sıcakla temas edenleri.. İlla kullanacaksanız Tupperware markasını önerebilirim.. Bunun dışında tüm mutfak gereçlerini cam, porselen ve paslanmaz çelik üçlüsünden seçmek gerekiyor sağlık açısından.. Özellikle sıcak çorba çekmekte kullandığınız blender plastik ise mutlaka ama mutlaka paslanmaz çelik uçlu bir blender ile değiştirilmesi lazım. Yine sıcak su için kullandığınız su ısıtıcınız plastik ise mutlaka cam bir su ısıtıcı edinin.. Bu anlamda sıcak suyu dökerken de ağız kısmında temas edeceği en ufak bir plastik kısım içermemesi için yaptığım araştırmada Fantom fokurdak KT4000 modelinin galip geldiğini söyleyebilirim, fiyat olarakta cam su ısıtıcılar arasında en uygunlarından.. Taban paslamaz çelik, gövde ağız kısmı da dahil tamamen cam..

Doğrayıcı konusuna gelince, doğrayıcı hazneniz plastikten ise cam hazneli bir doğrayıcı edinmenizde fayda var.. Ben Homend 1908 blender setini kullanıyorum, paslanmaz çelik karıştırıcı ve blender uçları, spiral kablosu ve cam haznesi ile istediğim tüm özellikleri birarada barındıran bir set olarak gönlümü kazanmıştı..


 Yine cam hazneli kavanoz tipi blenderlar bebeğinize hazırlayacağınız meyve suları için biçilmiş kaftan.. Katı meyve presleri gibi posayı ayırmadığından ve meyveyi posasıyla birlikte  meyve suyu kıvamına getirdiğinden mutfaktaki en büyük ve en sağlıklı destekçilerden.. Bunun için ben Tchibo ve Arçelik markalarını kullanıyorum.. 


Tencere tava konusuna gelince paslanmaz çelik ve porselen dışında ısıtma kaplarının kullanılmaması gerekiyor.. Teflonların yakın bir tarihte yasaklanacak olması ve teflonun zararlarına alternatif olarak piyasaya sürülen seramik kaplamaların şaibesini hala koruması nedeniyle teflon ve seramik kaplama tencere tavalardan uzak durmak lazım..
Son olarak tekrar belirtmekte yarar var, mutfağın sağlıklı üçlüsü: Cam, Porselen ve Paslanmaz Çelik.. Mutfağınıza yeni birşey ekleyecek veya çıkaracaksanız aklınızda olsun..

3 yorum:

  1. Çelik tencerelerd de mutlaka 18/10 damgası olmalı. Yoksa alminyum karışımı bile olabilir.

    YanıtlaSil
  2. Granit diye bir madde türedi son zamanlarda. Mermer tozuymus sanırım. Bununla ilgili bir fikriniz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seramik ve granitin teflona alternatif olarak piyasaya sürülmüş kaplamalar olduğunu bildiğim için içerikleri konusu soru işareti maalesef.. İnternetten de araştırabilirsiniz, içeriklerinde teflon karışımı olduğuna dair yazılara denk gelirsiniz, beyaz teflon diye bir kavram var mesela, granit efektli kaplama kavramları var yine..teflon denmez de PTFE denir mesela vs.. ben mutfağımda çelik, cam, döküm ya da seramik dışında bir malzeme kullanmam.. yapışmaz kaplamalı hiçbir şey yok evimde, pilavı çelik tavada yaparım, mis gibi olur.. tost makinem de dökümdür mesela..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...