29 Kasım 2013 Cuma

Evde Ekmek Yapımı



Dışarıdan alınan ekmeklerin sadece un, su, maya olmadığını biliyordum da yaptığım küçük bir araştırma sonucu içine konan kansorejen kimyasalların 17 kalem kadar olduğunu öğrendikten sonra kendi ekmeğimi kendim yapmaya karar verdim.. Tam da o günlerde çok ünlü marketler zincirinden aldığım bir ekmeğin kırdığım kısmından kocaman bir böcek çıkması ve oradan kırmasaydım asla göremeceğim düşüncesi kendi ekmeğimi yapış sürecimi hızlandırdı.. Ekmek yapma makinesi almama konusunda nettim, hepsinin haznesi teflon kaplamaydı sonuçta.. Ekmeğimi doğal yollardan yapacaksam annelerimizden kalan eski usüllerle ve herhangi bir kimyasal sızıntısı olmadan olmalıydı bu.. En sağlıklı yöntem kendi yaptığım ekşi mayayla döküm tencerede ve fırında yapmaktı.. Derken süreç başladı.. Çok uzun zamandır kendi ekmeğini kendi yapan biri olarak dışarıdan hiç ekmek almadığımı gurula söylemeliyim.. Üstelik haftada bir ya da iki kez ekmek yapmam yetiyor.. Dışarıdan aldığınız yedikçe yedirten içi boş ekmeklere inat dolu dolu bir ekmeğiniz olacağı için az miktarda tokluğa ulaşacak ve öyle her gün ekmek var mı kaygısı yaşamayacaksınız.. İşin sağlık yanından bahsetmiyorum bile.. Bu kadar çok faydası varken, alengirli tatlı tarifleri için vakit ayırabiliyorsak ekmeğinizi evde yapmak için de vakit bulunmalı düşüncesindeyim.. Gelelim bu müthiş sağlık deposunun tarifine:
Evde Ekşi Maya Yapımı yazımda yaptığınız ilk ekmekten ayırdığınız mayayı buzdolabından oda sıcaklığına getirmekle süreç başlıyor.. Ekmak yapma süreci ön mayalanma yani mayanızı çoğaltma ile asıl mayalanma aşamalarından oluşuyor.. Anlatıldığında meşakkatli gibi gözükse de gözünüzde büyütmeyin sakın, zamanlamanızı ayarladıktan sonra gün içindeki diğer tüm koşuşturmacalarınızın yanında ekmek yaptığınızı anlamıyorsunuz bile.. Ben akşamdan ön mayamı hazırlayıp sabahta ekmeğimi mayalayıp pişeceği kaba koyuyorum, gün içinde kabarınca da fırına atıyorum.. Oda sıcaklığına gelen mayanızı derince ve büyükçe bir kaba alın üzerine 1 su bardağı ılık içme suyu ve 2 bardağa yakın da un ilave edip iyice karıştırın.. Üzerini bir bezle örtüp kabaran kadar bekletin.. İlk kısım bitti bile.. Kullandığınız una göre ölçüler değişebilir, ölçünüzü belirlemek için şu yöntemi kullanabilirsiniz.. Mayanıza suyu ilave ettikten sonra kaşıkla karıştırmaya devam ederek unu yavaş yavaş ilave edin.. Artık karıştırmakta zorlandığınız yerde un ilavesini kesin.. Bu sizin için yeterli un ölçüsüdür.. Kabarma süresine gelince bu ortam sıcaklığınıza ve mayanızın kuvvetlenmesine bağlı olarak değişecektir.. Benim 2-3 saate kadar indi bu süre, gün içinde yaptığım acil zamanlar olsa da geceden hazırlamak daha pratik oluyor benim için.. Ön mayanız kabardıktan sonra yine ılık su ve un ilave edip hamurunuzu yoğurarak asıl mayalama kısmını bitireceksiniz.. Ben burada 1.5-2 bardak su ile 1 kglık undan ön maya için aldığımdan sonra kalan kısmı ilave ediyorum.. 25 cm çapında derince bir döküm tencere için bu miktarlar yeterli oluyor.. Siz pişireceğiniz kaba göre miktarları azaltıp çoğaltabilirsiniz.. Ben artık hiç ölçü kullanmadan göz kararı yapıyorum, ön mayada bazen fazla kaçırdığım su asıl mayalamada dengeleniyor mesela.. Yoğurma kısmında en büyük kurtarıcım yoğurucu tellerini taktığım mikserim.. Burada un miktarını yine mikserin karıştırmasına göre ölçümleyebilirsiniz.. Ön mayadaki gibi önce 1.5-2 bardak ılık suyu ilave edip mikserin yoğurucu telleriyle karıştırmaya başlayın, bir taraftan da yavaş yavaş un ilavesi yaparak.. Mikserin karıştırabileceği son kıvama ulaşınca un ilavesini kesin, parça parça olmayacak hamurunuz.. Bütün halinde olacak.. Yoğurmayı nerede keseceğiniz konusuna gelince ise karışım artık pürüzsüz bir şekilde mikserle karıştıkça örümcek ağı görüntüsü vermeye başladıysa yoğurma tamamdır diyebiliriz.. Bundan sonra yarım saat hamuru dinlendirmek iyi oluyor..  Bu arada pişireceğiniz kabı ve bir sonraki ekmek için ayıracağınız maya kabını ayarlayabilirsiniz.. Yarım saat sonra pişireceğiniz döküm tencereyi biraz yağlayıp unlayarak hamurunuzu ilave edin.. Yarıya yakın dolduruyorsa tencerenin ağzına kadar kabarır ama daha fazlaysa hamurunuz taşma olabilir dikkat edin.. Tenceye koymadan bir sonraki ekmek için bir yumru hamur bölmeyi unutmayın sakın.. Onu da daha önce bahsettiğim gibi direkt olarak kapaklı bir tupper kabına yada unlayıp herhangi bir kaba ya da bir buzdolabı poşetine koyup buzdolabında saklayabilirsiniz.. Artık ekmeğiniz kabarınca fırına atmak kalıyor.. Bu kabarma süreci ben de 2-3 saatte oluyor.. Sonrasında 150 derecede 1saat 15 dakikada mis gibi ekmeğim hazır oluyor.. Piştikten sonra hemen kabından çıkarmayın, biraz kapalı fırında çekinsin.. Sonra kabından çıkarıp bir beze sarın.. Ben çoğu şeyi deneye yanıla öğrendiğim için detayları atlamayayım ve süreci özümseyerek anlatayım diye uzunca yazdığım bu yazı lütfen korkutmasın gözünüzü.. İnanın sürecin içine girince kendiniz bile inanamayacaksınız.. Daha da önemlisi ne yediğinizi, çocuğunuza ne yedirdiğinizi bileceksiniz..

Aslında bu kısımda önereceğim birşey daha var, hamurunuzu biraz fazla tutup saç ekmeği yapabilirsiniz ekmeğiniz pişene kadar.. Bunun için hamurunuzu pişirme kabına ilave ettiğiniz aşamada bir miktar hamuru mayaladığınız kapta bırakın kabarsın biraz.. Sonra un serptiğiniz bir tepsi içinde yumru kadar kopardığınız hamurları elle yuvarlak hale getirin ve yine biraz kabarması için bekletin.. Biraz kabarınca yağsız seramik kapaklı bir tencerede kısık ateşte her iki yanını pişirin.. Pişirdikçe kabaracak, sonuca inanamayacaksınız.. Bu ekmeği ister tost ister hamburger ekmeği olarak kullanabilirsiniz sonra, tabii sıcacık haliyle sonraya bırakmayı becerebilirseniz :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...