3 Ekim 2013 Perşembe

Ek Gıdaya Geçiş Tüyoları 2..

7. ay gibi kahvaltı ve ete başlanıyor.. Doktorumuz kahvaltı programını konuşalım deyip yumurta sarısı, peynir, pekmez, hipp bisküvi, milupa kaşık maması, zeytinyağından oluşan bulamaç önerdiğinde yaşadığım hayalkırıklığını anlatamam.. Kendim yiyemeyeceğim birşeyi çocuğuma yedirmeyi mantığım almamıştı.. Yemek kültürünün temelini attığımız bu dönemde kahvaltıyı böyle tanıtamazdım.. Kaldı ki sonrasında parçalı gıdaya geçişte yaşanan zorlukları düşününce bu durum hiçte hoş değildi.. Doktorun verdiği bu menünün içeriğini koruyarak farklı şekilde nasıl sunabilirim diye düşündüğümde benim çözümüm ayrı ayrı küçük reçel kaselerine yumurta sarısı, tuzsuz peynir, çayla ıslatılmış ev yapımı bisküvi, tereyağı, karışık meyve marmelatı, kuşburnu marmelatı, pekmez, kuru meyve püresini ev yapımı ekmekle vermek oldu.. Kahvaltı çaysız olmaz, bunun için de ıhlamur, rezene, papatya, anason, yabanmersini çayını dönüşümlü olarak her sabah verdim.. 10. aya varmadan peynirli/kıymalı tahıllı omletler eklendi farklı sunumlar yaratmak adına.. Et konusuna gelince de en önemli şeylerden ilki etin yağlı olmaması, hayvanın aldığı her türlü ilaç yağlı kısımlarında birikiyor çünkü.. Diğer şey de tavuk etinin mutlaka ama mutlaka organik olması.. Tavuk sektöründe neler dönüyor inanamazsınız.. Aslında yapılabilirse her türlü etin ve yumurtanın organik alınması sağlanmalı.. Ben eti irmik, bulgur yada pirinci kaynattığım suda kaynatıyor sona doğru az zeytinyağı ilave edip indirdikten sonra buharda pişmiş sebzeleri ekleyip eziyorum.. Bu dönemde şeker ve tuz eklemek yok menüsüne.. Bunlarla ne kadar  geç tanışırsa o kadar iyi.. Yetişkin olarak bunları ilave  etme sebebimiz kesinlikle ihtiyaç değil çünkü, tamamen damak tadı.. Siz çocuğun bu dönemde damak tadını nasıl oluşturursanız çocuk bundan sonraki hayatında ona eğilimli bir şekilde gidiyor.. Pekmez gibi alması gereken doğal tatlıları da öyle yediği herşeye ilave etmemek gerekiyor, tatlandırsın ve kolay yesin mantığı doğru değil.. Tatlıyı tatlı olarak bilsin, diğer besinleri de orjinal lezzetleriyle.. Pekmezi kahvaltıda ekmek batırıp verebilirsiniz veya meyvelerden de oluşan bir tatlı saati yapabilirsiniz.. Pekmezi 80 derece üzerine pişirmek yok ama.. Tatlı, kek, bisküvilerde marmelat ve kuru meyve püresi katabilirsiniz tatlandırmak için.. Diğer bir önemli şey de  bu dönemde tam tahıllar çok önemli.. Ben tam buğday, arpa, yulaf, çavdar, darı, pirinç, mısır unlarını karıştırıp omletinde, çorbasında, kek-bisküvi-erişte-tarhana yapımında kullanıyorum.. Nişasta ve beyaz pirinç unu boş kaloriler aklınızda olsun.. Kızartma gibi yanmış yağlar kullanmamaya çalışın, fırın ve buharda pişirme alternatiflerini kullanın.. Yemeklerine yağı en son ocaktan almadan ilave edin.. Yağ tercihi zeytinyağı ve tereyağından yana olmalı.. 8. ay gibi ceviz, badem, balık ekleniyor listeye.. Badem mutlaka çiğ alınmalı, yani kavrulmamış.. Badem kavrulduğunda besin değerini kaybediyor.. Balığın ise dip balığı olmaması gerekiyor.. Bundan sonraki dönem artık sizin yaratıcılığınıza kalmış..  Kefir, badem sütü gibi besleyiciliği yüksek, yabanmersini gibi beyin gelişimi ve idrar yolu enfeksiyonuna karşı koruyucu bir çok gıda ile tanıştırabilirsiniz.. Kuru meyveler ile vücut direncini arttırabilirsiniz.. Marmelatlar ile meyveye alternatif tatlar oluşturabilirsiniz.. Akşam üstü çay-kek partisi yapabilirsiniz.. Yemeğinin yanında ayranlar, cacıklar, meyve suları verebilirsiniz.. Yaşına kadar yasaklı gıda grubu dışında her türlü mevsim meyve sebzesini farklı sunumlarla çocuğunuza tanıştırabilirsiniz.. 3 gün bekleme kuralını da unutmadan ama.. Yeni bir yiyecek ile tanıştırdığınız zaman 3 bekleyip gözlemleyip öyle devam etmek gerekiyor o gıdayı vermeye.. Farklı sunumlarla menüyü zenginleştirmek, yemek saatlerini keyfe dönüştürmek size bağlı.. Zorlamadan zorlanmadan..

Devamı Ek Gıdaya Geçiş Tüyoları 3..'te..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...