15 Ağustos 2013 Perşembe

Taze Annelere Tavsiyeler (Bebeğinizle İlk Günler 2)..


Uyku: Yukarıda da bahsettiğim gibi bebekte gece gündüz kavramını oturtmak için banyo çok önemli.. Akşam 20:00-22:00 arasında yapılan banyo sonrası bebek iyice rahatladığı için daha uzun süre uyuyor, bu periyotta 2-3 saatte bir o uyanmadan emzirmek uykuyu bölmeden daha uzun süre uyumasını ve düzenini bu şekilde oturtmasını sağlıyor.. Uyku öncesi bir rutini olması da önemli, yumuşak bir müzik, söylediğiniz bir ninni, kitap okuma ve yanına koyacağınız bir uyku arkaşının varlığı ona uyku saatinin geldiğini hatırlatacaktır.. Biz bu yöntem sayesinde geceleri deliksiz uyuyan bir bebekle çok rahat bir dönem geçirdik.. Yatağının başına süngerinin altına kayacağınız bir eşya ile yatağa vereceğiniz eğim daha mide kapakçıkları tam gelişmemiş bebekler için yiyeceklerinin ağzına gelmesini engelliyor ve ileri zamanlarda ortaya çıkacak reflü şikayetleri için de koruyucu olabiliyor.. Bu eğimi yastıkla değil süngerin altından vermeniz çok önemli.. Bebeklerde yastık kullanılması önerilmiyor.. Bebeğin rahat bir uyku uyuması için de ortopedik değil, en az 7 cm kalınlığında sert sünger yatak öneriliyor.. Uyurken ışığın kapalı olması da büyüme hormonlarının iyi bir şekilde çalışmasını sağlıyor.. Koyu renk bir perde de sabah ışıklarının odaya daha erkenden dalmasını engellediği için tercih edilebilir..
Gaz: 15. günden itibaren 3. aya kadar gaz sancısı nüksedebilir, bunun için emzirme yazımda bahsettiğim annenin beslenmesine dikkat ederek gaz şikayetlerini büyük ölçüde yok etmek mümkün, ben zeytin, et ve ekmek tükettim bu diyet döneminde vitamin takviyesi de alarak.. Ayrıca annenin yediği yemeklere kimyon ve çörekotu eklemesi de annedeki dolayısıyla bebekteki gazı azaltıyor.. Ben en başta dikkatli beslenerek bebeğimin ne kadar rahatladığına birebir şahit oldum.. Bu düzeni mecburen bozduğum nadir zamanlarda kuzumun gaz sancılarından duramadığını gözlemlemek daha da dirayetimi arttırdı bu diyet durumuna.. Buna rağmen hala devam eden gaz sancısı varsa en iyi gelen ilk şey karnına konan sıcak havlu.. Banyo da alternatif olabilir.. Tane kimyon-rezene-anason-çörekotu-papatya çayı hem bebeği hem de anneyi rahatlatıyor, benden söylemesi.. Bunun yanında masajın da iyi geldiği söylenir ama biz masajın bir faydasını göremedik, prensesim karnına dokunulmasını hiç sevemedi çünkü.. Rahatlatıcı sesler de denenebilir, beyaz gürültü gibi.. Ya da elektrik süpürgesi, fön makinesi gibi.. Bizde bunlar da bir işe yaramamıştı..
Alt Bakımı: Bebeğin altını su ve pamukla temizlemek vücutlarında yer alan koruyucu tabakayı korumak açısından önemli.. Kullandığınız pamuğun da organik olmasına dikkat etmek lazım.. Bebek bezlerindeki tehlike burada da mevcut, ağartma yapılan  pamuk, göğüs pedi, ıslak mendil gibi ürünler klorsuz organik olmalı.. Alt bakımında her çiş sonrası temizlemeye gerek yok, her kaka sonrasında da yukarıda bahsettiğim gibi su ve pamukla temizleyip yine pamuk ile kuruladıktan sonra  asidi alınmış zeytinyağı sürüp kapatmak önerim.. Biz bu sayede hiç pişik problemi yaşamadık.. Sadece misafirliklerde ıslak mendile başvurduk onda da söylediğim gibi organik olarak aldığım ürünleri tercih ettim.. Organik bulma şansınız yoksa uni baby nin ıslak pamuk olarak satılan yenidoğan serisi var, birkaç farklı içerik yapmışlar, sade olanı sadece su ve pamuktan oluşuyor.. Tabii pamuk klorsuz değil ama piyasada satılan diğer ürünlere göre yine en masum içeriğe sahip, ebebek mağazalarında vardı..  Unutmadan söyliyim kız bebeklerin alt temizliği yukarıdan aşağı doğru yapılmalı her zaman..Pişik kremi kullanacaksınız içeriğinde paraben olmamasına dikkat edin, şu krem iyidir diye birşey söyleyemem bir bebeğe iyi gelen diğerini daha da azdırabiliyor çünkü.. Biz melvita ve nivea markalarını deneyip Topfer'de karar kılmıştık acil bir durum için.. Hametan türevi ilaçlarda paraben var dikkat edin..
Ev Sıcaklığı: Bebeği çok sıcak ortama alıştırmamak lazım, bebeğin odasını evin sıcaklığından daha yüksekte tutmaya çalışmak evin içinde bir hava akımı yaratacakve kapılar açılıp kapandıkça bebek için tehlikeli bir durum oluşturacaktır.. Hem de sıcak ortamda terleyen bebek birçok olumsuz duruma davetiye çıkaracaktır..Bu nedenle tüm evi sabit bir şekilde 21-22 dereceye ayarlamak bebek için en ideal ortam.. Bunun üzerine çıkıldıkça havadaki nem oranı düşüyor ve kuru hava burun tıkanıklıkları gibi sorunları da beraberinde getiriyor.. Sadece banyo zamanı 1-2 derece yükseltmek yeterli.. Biz gezip tozmayı çok seven bir çift olduğumuz için çocuğumuzu da bu yönde yani pamuklara sararak değil dış ortama en rahat adapte olacağı şekilde büyütmek istedik.. Evdeki sıcaklık ortamına bu şekilde alıştırınca o kadar onunla gezip tozmamıza rağmen bir kere hasta olmadı üşütmeye bağlı.. Tüm seyahatlerimiz kışın ortasında olmasına rağmen..Sonuç olarak yaşam tarzınıza onu uydurmanız lazım yoksa onun hayatını da kendi hayatınızı da zindan edersiniz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...