5 Ekim 2017 Perşembe

Ekmek..

Duruma göre haftada iki ya da üç kez ekmek pişer bizim evde..
Öyle makinede falan değil.. Geleneksel yöntemlerle ekşi mayadan ve döküm kapta..
Yıllardır o kadar alıştım ki buna, toplam süreç yarım saatimi almaz.. Dolaptan maya çıkar, ılınsın, bir bardak ılık su, biraz un ve az tuzla karıştır, ön maya hazır.. üzerini bezle ört 2-3 saat bekle.. Üzeri göz göz olduysa 2 bardak ılık su ve 1 kg unun kalan kısmını ekle, biraz yoğur, çok yoğurmaya gerek yok.. elma büyüklüğünde bir parçayı al mayalık olarak buzdolabına kaldır, ekmek hamurunu yağlanmış döküm tencereye koy kabarmaya bırak.. 2-3 saat kadar sonra 150 derecede 1 saat pişir..
Yapılan iş çok değil, karıştır ön mayayı hazırla, yoğur hamuru hazırla ve pişir.. Sadece 2-3 saatte bir unutmamak gerekiyor.. ve toplandığında yarım saatinizi almıyor.. Ama sonuç verdiğiniz emeğin çok çok üzerinde:


Hele hele evin içine yayılan mis gibi ekmek kokusu..
Çok zor değil, ne olur evde yapın ekmeğinizi.. Dışarıdan alınan gıdalar günden günden bizi öldürüyor, bunu unutmayın..
Buğday bile masum değil artık tohum politikası nedeniyle.. Kaldı ki ekmeğin içine konan diğer katkı maddelerini saymıyorum bile..

5 yorum:

  1. Merhaba, harika gorunuyor, dolaptan maya cikar kismindaki maya ne acaba. Elinde olmayanlar icin onun da tarifi var mi

    YanıtlaSil
  2. Kullandığınız döküm kabın markası nedir? Döküm tencereler çok ağır olmuyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllar önce esseden almıştım, schafer marka büyük boy bir tencere kendisi.. demir dökümler ağır oluyor evet.. Ama mis gibi ekmekler pişiriyor..Kapaklı da olduğu için üstü kurumuyor pişerken.. Bizimki emektar oldu artık, dili olsa da konuşsa..5 yıldır her hafta 2- 3 kez ekmek pişirir bana mısın demez:)

      Sil
  3. Mayayı beslerken tuz koymak, mayalama için iyi degilmis. Ancak ikinci adımda hamuru hazırlarken tuz koymak iyiymis :) bi ekmek ustası söylemişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben genelde doğal yollardan birşey yapacaksam işin doğasından uzaklaşmamak için hep eskilere sorarım ve onların yöntemleriyle yapmaya çalışırım.. Bu kadar kimyasal yokken de onlar aynı şeyleri yapıyorlardı çünkü, en doğal yolu onların yaptığı yol aslında..Çok uzun süre ekmeklerime tuz koymadım, tuzu neredeyse hiç kullanmam çünkü evde.. Ama eskilerin hep söylediği birşey vardı, tuz olmazsa ekmeğin iyi mayalanmaz.. O nedenle sembolik bir miktar atarım ama o da neredeyse atmakla atmamak arası.. Yine de yıllardır pofur pofur ekmekler yaparım, hem de aynı mayayı sürdürerek.. Ben de söylediğinizin tam tersini biliyorum.. Bu konuyu bi araştıracağım, teşekkürler..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...