27 Temmuz 2017 Perşembe

Vazgeçilmezimiz: Kompostolar..


Kışın hoşafı, yazın kompostosu çocuklarımın öğle yemeklerinin vazgeçilmezidir.. Bir öğün bilmemki onlarsız olsun..
Her yaz eşin dostun anneannenin bahçesinin bol bol meyvelerine ek olarak kendibahçemiz de eklendi bu sene..
Kayısılar erikler bol boldu bu yıl.. Meyveler yaz kış bizim ufaklıkların sabah kahvaltı tabaklarından, akşam taze sıkılmış meyve sularından, dışarıya çıkarken alınan atıştırmalık kaplarından, abur cubur olarak ara öğün atıştırmalıklarından hiç eksik olmaz.. Kalan olursa da komposto yapılır hemen..
Erikse yarım su bardağı suyla koca tencere kaynatılıp çıkan jel kıvamındaki öz suyu sıcak sıcak kavanozlara kapatılır.. Su sadece ilk aşamada dibi tutmaması içindir, sonrasında o kendi suyunu salar zaten.. Bu şekilde susuz kaynatma ile fazla yer kaplamayan konsantre bir erik suyu elde edersiniz istediğiniz zaman açıp kullanabileceğiz.. İstediğiniz oranda suyla seyreltip kullanabilirsiniz.. Ben hiç şeker koymam kompostolarıma da hoşaflarıma da.. Eriğiniz tatlıysa zaten sıkıntı yok.. Ekşimsiyse içeceğiniz zaman biraz bal ilavesiyle tamamdır.. Ya da daha tatlı olan başka bir meyvenin kompostosu ile karıştırarak için, mesela kayısı..
Kayısı kompostosuna gelince.. Kayısıyı ezerek delikli bir kevgir tarzı süzgeçten geçirin.. Hiç su koymadan bir fıkır kaynatıp, sıcakken kavanozlara kapatın.. Hepsi bu..
Ben tüm yaptığım kompostoları buzdolabında saklarım kullanana kadar..
Kayısının ömrü biraz daha kısadır, tüketmeye ondan başlamak doğru bir tercih olacaktır..
Fotoğrafta görülenler sarı erik, kırmızı erik ile kayısı kompostoları.. Öndeki bardakta ise hepsinin karışımının sulandırılmış hali duruyor içime hazır, ufaklıkların öğle yemeği öncesi.. Şimdi heyecanla üzümlerin olmasını bekliyorum..
Eşte dostta komşuda dedede ninede çevrede ormanda hangi meyve bolsa dalın, komposto yapın bugünlerde..
Üzerinde ilaç olup olmadığını mutlaka sorun ama.. İlaç varsa değil toplamak, yanından bile geçmeyin..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...