12 Temmuz 2017 Çarşamba

Bahçe..

Ekim dikim işlerinin başladığı zamandan bu yana günlük rutinlerimizden biri de bahçe işleri.. iki ufaklığın kazmadan ekmeye kadar boylarına göre sorumlulukları var.. Beni bilenler bilir, evin her türlü işi bıdıklarla birlikte yapılır, onların yapamayacağı türden ev işleri de onlar uyuyunca.. Kariyere ara verdim vereli tek bir dakikalarını kaçırmama telaşındayım, onlar birşeyle ilgilensin bende şu işi yapayım kafası ben de olmadı olamaz da.. Bir iş varsa yapılacak ya hep birlikte yapılır, ya da onlar uyuyunca.. Bahçede de bu böyle oldu.. Hele şimdi bir de emek verdikleri bitkilerin onlara sebze meyve verdiğini gördükçe deymeyin keyiflerine..
Yaklaşık 150 metrekare alan ekimi yaptık bu yıl..


İlk tecrübemdi.. Tohumların hepsini itina ile ata tohum buldum.. Sıfır ilaç kullandım..
Dolayısıyla diktiklerimizden payını almak için bekleyen bir sürü canlıyla ve otlarla mücadele etmek durumunda kaldık..
Ayrık otlarıyla başladı macera.. Ayrık otu öyle ot ki toprağın altı paris metro hattı gibi.. başını koparman hiçbir işe yaramıyor.. Belleyerek toprağın altındaki tüm kollarını çıkarıp topraktan uzaklaştırman lazım.. Toprakta kalan tek bir sap aynı metro ağını anında kuruyor.. ilk başarı ayrık otlarından kurtulmuştuk.. Sonrasında da düzenli çapalamayla kontrol altında tuttuk..
Sonrasında minik çiftçilerin her sabah önüne sıralandığı çileklerde, önceki günden kızarsın diye bıraktığımız yeşil çileklerin yerinde olmaması ve hınzır hınzır tepemizde dolaşan kargalardaydı mücadele sırası..
Uzun araştırmalar sonunda çileklerin üzerine gerdiğimiz misinalar onları engellemeye yetmişti.. uzaktan izler oldular, biz de çilekleri toplar olduk:)
Sonrasında danaburnu süreci.. Danaburnu taze fide kökü ve yumrularıyla beslenen bir canlı.. ilerleyen zamanlarda ise toprak altındaki patates, fıstık gibi ürünlere zarar veriyor..bir heves ekilen fidelerin ertesi gün yan yattığını görmek gerçekten ifade edilemez bir his.. Bu canlı için kıştan önlem almak gerekiyormuş oysaki, bahçenin belli bölümlerinde açılan çukurlara kışın başında danaburnunun çok sevdiği taze hayvan gübresi atıp kapatmak onları kış boyunca buraya topluyor, baharda da çukuru açıp temizleyince kurtulmuş oluyorsun.. biz uygulama için geç kalmıştık.. şimdilik içeriği zararsız bulaşık deterjanını suyla karıştırıp toprağa sıktık ve ardından toprak altındaki açtığı tüneller olan galerileri bozulsun diye bol bol göllenmeli sulama yaptık.. Bir nevi önünü aldık..
Son olarak fasülye, salatalık ve kavunları da yaprak bitleri ele geçirmişti.. Bunda da çareyi bulaşık deterjanı ve zeytinyağı karıştırılmış suyu üzerlerine püskürterek bulduk.. yaprak bitleri trake solunumu yaptığından üzeri yağla kaplanması gerekiyor.. neredeyse gitti dediğimiz fasülyelerin tekrar çiçek açtığını görmek acayip bişey..
Bir mahsülü elde etmek hiç kolay değil, hele hele doğal yollardan..
Hep aynı yaklaşım, yıllardır bu işi yapan insanlara ne yapabilirim diye sorduğumda söyledikleri tek şeyin ilaç ismi olması gerçekten çok acı.. Daha da acısı "nolcak ya, at sen onu, başka türlü kurtulamazsın,hem onun bitkiye bi zararı yok" cahilliği.. İlaçlı 10 kilo domatesim olacağına doğal 1 kilo domatesim olsun kafasında oldum hep..
Demekki neymiş ilaçsız da olabiliyormuş..
Bunlar da ilk mahsüllerimiz:

Patates:


Fıstık:

Nohut:

Domates:

Salatalık:

Kavun:

Fasülye:

Biber:


Bunlar da birkaç gün diktiğimiz 2. parti fasülyeler:

Çiçek açan karpuzlar:

7 yorum:

  1. Merhabalar. Şehir bahçesi mi kiraladınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok, İstanbuldan kaçıp trakya tarafında bahçeli bir eve taşındık.. daha öncede İstanbuldan kaçış yazımda bahsetmiştim..

      Sil
  2. Biz de eşimin memleketindeyiz, kayınvalidem bahçe yaptırmış ama köylüler gelişigüzel ekmişler sanırım, çok gelişmemiş dikilenler. Bir de burası Karadeniz bol yağmur yağıyor, hava biraz serin gidiyor. Ben pek anlamıyorum bahçe işlerinden, nerden nasıl başlayabilirim bu işlere, yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekim dikim işleri ciddi bir öğrenme süreci.. Aslında çok basit bir süreç ama yolunuza hiç aklınıza gelmeyecek şeyler çıkabiliyor.. Ben internetten çok fazla yararlandım.. Önce ata tohum bulmak ve ekim zamanlarını bilmek gerekiyor.. Mesela bugünlerde kış sebzelerinin ekimi için hazırlık yapıyoruz.. Sonrasında tohumların fidelendirilmesi ve toprağın bellenerek hazırlanma süreçleri.. Fideler toprakla buluşunca sık sık sulama.. Bazı bitkiler destek çubuğu isteyebiliyor, fasülye, domates, salatalık gibi.. Ara ara da çapalamak gerekiyor toprağı.. Patates, fıstık gibi bitkilerde de kökleri toprakla doldurmak.. Sonrasında da ürün elde edene kadar zararlı canlılar ve yabani otlarla mücadele dönemi.. Genel hatlarıyla böyle.. Ben de öğrenme sürecindeyim bu konuda.. Sorunuz olursa elimden geldiğince bildiğim öğrendiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım.. bol şanslar diliyorum bu yolda:)

      Sil
    2. Merhaba. Domateslerin yanlarina kadife cicekleri dikerseniz beyaz sineklere faydasi oluyor. Kardes bitkiler seklinde arama yaparsaniz isinize yarayabilir.

      Sil
  3. Merhaba. Ben de permakültüre merak sarsım fakat bahar döneminde başaramadım sanırım. Şimdi kış için bahçede ve balkonda tekrar denemeler yapacağım sonbahar için. İnternette bilgiler çok fazla zaman kısıtlı. Ata tohumları buldum ziyan olmasını istemiyorum busefer. Hangi sitelerden yararlandınız ya da tarım kitabı vs. Bir de kükürt kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Net bir site yok öyle şimdilik müdavimi olduğum, internette arama yapıp önüme çıkan birçok sitedeki yorumları ve bilgi paylaşımlarını okuyup kendime göre filtreliyorum, en doğal, en doğasına uygun yaklaşım neyse onu uygulamaya çalışıyorum.. Kükürt hiç kullanmadım..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...