23 Şubat 2017 Perşembe

Minik Bir Pug Sahiplendik..

Yaz döneminde Fethiye Han Kayaköyde yaptığımız kamp esnasında tanışmıştık Burcu Büge'nin köpeği Arthur'la.. Küçük prenses sabahları uyandığı gibi kapılarına dayanıyor, kamp alanında olduğumuz sürece biran olsun yanından ayrılmıyordu.. Kamptan dönünce bütün köpekler Arthur oldu bizim için.. Zaten hayvanlara karşı müthiş bir sevgisi olmuştu hep kızımın.. Öyle ki gittiğimiz her yerde çocuklarımı hayvanlardan korumak yerine hayvanları çocuklarımdan koruduğum oluyordu.. Zamanı geldi herhalde artık diye düşünmeye başladık bu son kamp turundan sonra.. Bir hayvanla birlikte büyüyen çocuğun çok fazla artı değer edindiğine dair çok şey okumuştum.. Bizim de böyle bir sürece iyice hazır olmamız gerekiyordu, öyle ki bir heves alınıp zorluğundan dolayı geri verilen çok hikayeye şahit olmuştuk.. Birde küçük prensin henüz 1.5 yaşında olmasının soru işaretleri vardı.. önce bir balıkla başlasak dedik hayvan edinme sürecine.. Kaptan ile Bıdık alındı, çokta sevildi, yem sorumlulukları falan unutulmadı hiç.. Ama köpek gibi olmadı, bir hayvanı severken dokunmak önemliydi..
Arthur'un cinsi coccer dı.. Sahiplendirme işine gönül vermiş Didem Hanımla konuştuk önce uzun uzun.. Sahiplendirilmeyi bekleyen birkaç coccer vardı elinde.. Düşün taşın, ufaklığın en cafcaflı zamanı.. Hadi biraz daha bekleyelim dedik, en azından 2 yaşında olsun.. Tam bekleme kararını aldığımız o günlerde bu sevimli pug yavrusu sahiplendirilmek üzere yuva arıyordu bir yakınımız tarafından.. Henüz 2 aylık, annesi süt vermeyi bırakmış bir erkek.. Bu bir işaret olsa gerek dedik.. O zaman bu zamanmış demekki diyerek aldık bu yavruyu.. Küçük prenses çıldırdı, gecenin bir yarısı seyahat dönüşü babamızın eve getireceği köpek için daha uyumadan pazarlık yapmıştı, köpek geldiğinde uyandırılacaktı..Sözümü tuttum ama bu seferde köpekten sabaha kadar ayrılmak ve uyumak istemedi.. İsmi belliydi tabii, ARTHUR..


İlk günler zordu tabii.. Benim çocuk sayım bir anda 3 olmuştu..
Ama tuvalet eğitimini hemen aldı, 2 günde çözmüştük.. Şansımız yeni taşındığımız ev büyük olunca kendine ait bir odası olma gibi bir lüksü oldu, hem de banyolu bir oda..
Tuvalet pedini buraya serip eğitimini verdik.. odasında olduğu zaman dilimi içinde gidip oraya yapıyordu, günlük pedi değiştiriyorduk.. Zaten yattığı yere tuvalet yapmama gibi bir prensipleri var..
Aşıları tamamlanıncaya kadar dışarı çıkması yasak.. 2 ay kadar sürüyor..
2. Ayı devirdik bu küçük yavruyla.. Puglar gerçekten çok eğlenceli hayvanlar.. Çok akıllı ve çok oyuncu bir köpek.. Küçük köpek olması da çocuklar açısından büyük bir avantaj.. İyi ki pug sahiplenmişiz diyoruz her seferinde..
Süreçle ilgili şu an için tecrübelerimi paylaşacak olursam:
• ilk etapta alınması gerekenler tuvalet pedi, uyuması için küçük bir yatak, mama, mama ve su kabı, tüylerini toplamak için furminatör, eğitimlerde kullanılmak üzere ödül maması, diş kaşıma ve oyalanma amaçlı doğal kemik, ip, top, içine ödül maması konabilen bir oyuncak.. tasma ve taşıma kabı şimdilik almadık, dışarı çıkma yasağı olduğu için aşıları bitene kadar.. Kokuydu falan kullanmaya sıcak bakmıyoruz.. Banyo da yapamıyoruz hoş aşılar bitmediğinden dolayı.. Ama koku doğrudan mamayla alakalı olduğu için mamayla çözdük süreci, sentetik herhangi birşey kullanmadan.. Tüy dökmemesi için kullanılan takviyeler de doğru gelmiyor bize.. Zaten yılda iki dönem dökecek mevsim geçişlerinde, bu onun doğası..
Tuvalet pedi olarak canped hasta bezi 60x90 oldukça ekonomik.. migroslarda var.. Migrosta aman reyon fiyatına dikkat edin kasaya gelince değişebiliyor fiyatlar.. Bunu artık çok sık yapar oldular.. Market alışverişi yapmayan ben bile farkıdaysam bu durumun sık alışveriş yapanlar iyice dikkatli olsunlar.. Neyse konumuza dönecek olursak , zaten piyasayı incelerseniz genelde hasta bezleri satılıyor tuvalet eğitimleri için.. Köpek eğitim pedi de kullandım ama hem çok pahalı hemde emiciliği daha kötü..
Küçük yuvarlak bir minderimsi yatak uyuması için yetiyor şimdilik..
Mama Proplan small puppy balıklı tahıllı ile başladık, koku problemi çok oldu.. Acana wild coast balıklı tahıllı devam ettik.. Koku problemi ortadan kalktı.. Şimdi Acana pacifica balıklı tahılsıza geçiş yapacağız..
Tüylerin güçlenmesi ve çok fazla dökülmemesi için balıklı tavsiye ediliyor..
Furminatör tüyleri taramak için on numara.. Dökülen ve dökülme aşamasında olan tüyleri topluyor.. Fırçalara boş yere para vermeyin, tüyleri yolduğu için canını acıtıyor hayvanın.. Furminatör pahalı olsa da bir kere alın ondan alın.. Biz bu hatayı yaptık.. Bir de solüsyonu var Furminatör ün, tüyleri ortaya saçılmadan toplanmasını sağlıyor tarama öncesi sıktığınızda..Mama ve su kabı alırken daha sağlıklı diye alacağınız çelik kaplarda gözle görülmeyen çizikler, içine su koyduğunuzda küflenmeye neden olabiliyor dikkat edin..Bunu da yaşadık..
Gelelim alışveriş için sinir bozmayan bir market bulmaya..
İlk etapta tüm eksiklerimizi Beylikdüzü Petburada dan yaptık.. İki ürününde yaşadığım sorun, güvenimi sarstı..Çelik mama ve su kapları su koyunca küflendi, hemde sadece sabaha kadar ki zaman diliminde.. İkinci olarakta verdikleri fırça tüyleri hiç almıyordu, söylediğimizde "açılmış ürün kime satarım ki" cevabı aslında satıcının mantığını sergiliyordu.. 15 tllik bu ürünün yeniden satılabilirliği değil satışından kaldırılabilirliği sorgulanmalıydı önce.. Biz 15 tl zarar ettik, çöpe attık gitti.. Ya o.. Tüm alışverişlerini ondan yapacak bir müşteriyi kaybetti.. Bu çok basit bir muhasebe, insanların bu şekilde düşnmüyor oluşları düşündürücü gerçekten..Bir de o kadar tüy toplama ile ilgili soruma furminatörü hiç söylememeleri enteresan geliyor gerçekten.. Sonradan başka bir pet shoptan öğrendik furminatör diye bir şeyin varlığını..
Sonrasında alışveriş yaptığım Avcılar Atakan Petshop gerçekten iyiydi.. Küçücük bir dükkan ama ürün çeşitliliği, ilgileri, indirimleri falan derken müşteriye yaklaşımları gerçekten iyiydi..
Son mama siparişini de fiyatı daha uygun olduğu ve Atakan petshopun elinde bu ürün olmadığı için pet besinlerinden verdim.. Süreçleri biraz ağır işlese de, bakalım denenebilir sanki sonraki siparişlerde de..
Beylikdüzü nehir petshop ve toriumdaki petshoplar da ürün çeşitliliği aısından çok iyiler, fiyatlar biraz daha yukarıda tabii..
Son olarak eğer bu yola girmek istiyorsanız para vererek satın almayın, o ticaretin bir parçası olmayın..
Ücretsiz sahiplendirme yapan çok fazla gönüllü kişi ve internet sitesi var.. petarkadaş bunlardan biri.. Yuva arayan bir hayvanı sahiplenerek hem de çok büyük bir iyiliğe imza atmış olursunuz..

2 yorum:

  1. Merhaba köpeğiniz hala sizde mi? Sonraki yazılarda hiç bahsetmediniz. Ne gibi faydaları oldu evde bir köpekle yaşamanın çocuklar için? Sizin için çok zor oldu mu? 1-2 sene sonra köpek sahiplenmeyi düşünüyoruz şimdiden araştırıp öğrenmek istedim oyüzden sordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köpeğimize bir de kedi eklendi.. hem kedi hem de köpek sürecini tecrübe etmiş biri olarak kedinin bakımının çok daha kolay olduğunu söyleyebilirim.. Ama ikisi de çocuk için apayrı farklı duygular.. İkisinden de vazgeçemiyoruz o yüzden.. Pug köpeğimizde çok ciddi sağlık problemleri çıktı, aldığımız arkadaşımıza teslim etmek durumunda kaldık 1 yılın sonunda, hemen sonrasında golden sahiplendik barınaktan.. şimdi mutlu mesut devam ediyoruz kedi ve köpeğimizle.. Kolay bir süreç değil ebeveyn açısından köpek sahiplenmek, bir anda bir çocuğunuz daha oluyor eğitimi, tuvaleti vs..
      Ama pes etmemek lazım, ilk zamanlar sancılı geçse de birbirini çözmeye başlıyorsun.. çocuklar üzerindeki etkisi tartışılmaz.. Onlar için her türlü sıkıntının üstesinden geliniyor o yüzden.. En büyük motivasyon onların arasındaki ilişkinin güzelliği..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...