29 Ocak 2016 Cuma

Ev Yapımı Gıda Boyasıyla Oyun Hamuru Hazırlamak

Oyun hamurları her çocuğun vazgeçilmezi.. Her ne kadar zararsız olduğu söylense de, en başta içeriğinde kullanılan boyalar çok tehlikeli.. Evde hamuru yapıp gıda boyasıyla renklendirmek de mantıklı değil o nedenle.. Herhangi bir pastacıda gıda boyalarının içeriğine bakacak olursanız, benim defalardır zararlı diye yazdığım kimyasallar olan Titanyum Dioksit, Eritromisin, Sunset Yellow vs den yapıldığını göreceksiniz.. O nedenle ev yapımı oyun hamurlarınıza renk vermek için de evinizdeki renkli gıdalardan doğal içerikli boyalar yapmak en sağlıklısı..

Aşağıda gördüğünüz hamurları biz evimizde kendimiz yaptık, boyasına kadar tamamen doğal içerikli.. Sarı rengi zerdeçal ile, kahverengiyi keçiboynuzu tozu ile, turuncuyu salça ile, yeşili kaynattığımız  ıspanağı blender dan geçirerek, moru da yine kırmızı lahanayı kaynatıp blender dan geçirerek elde ettik..



Hamurun tarifine gelince ben size net ölçü vermeyeceğim. Çünkü hazırladığınız boyanızın kıvamına göre hamurunuza koyacağınız miktarlar da değişecek..

UN
TUZ
SIVIYAĞ
HAZIRLADIĞINIZ GIDA BOYASI
GEREKİRSE SU

malzemeleriniz olacak.. Gıda boyanızı su ile kaynatarak hazırladıysanız bunun içine tuz ve sıvıyağ ekleyip, ardından istediğiniz kıvama gelene kadar un ilave edin..

Çok fazla miktarda gıda boyası hazırlarsanız hamurunuz da çok olacak buna dikkat edin..
Bir de kaynatarak hazırladığınız gıda boyalarında bazı kaynaklar suyunu süzüp gıda boyası yapın diyor ama bu metot yoğun renk vermiyor, boyanın renginin un ile açılacağını da düşünürseniz..
Bu nedenle ben hep kaynattığımız meyve ya da sebzenin kendisini de blender dan çekiyorum suyu ile birlikte.. Bu şekilde daha yoğun bir renk elde ediyorum.. Un ile birarada geldiğinde açılsa da istenen renk daha kolay yakalanıyor..

Son bir not kapalı kaplarda çok uzun süre dayanıyor bu hamurlar.. Açıkta bırakmayın oynanmayan zamanlarda..

Hazır oyun hamurlarına da taş çıkarır nitelikte bence yaptığımız hamurlar..

Diğer renk oyun hamurlarımızı da yaptıkça paylaşırım..

Kırmızı renk için şalgam, siyah için siyah havuç, mavi ve pembe için kırmızı lahana kullanacağım..


4 yorum:

  1. Merhaba, ellerinize saglik. Biz de yaptik, kirmizi erik suyuyla. Pembe ve kirmizi icin guzel bi secenek oldu. Cok tesekkur ederim tarif icin. Parmak boyasi ya da kalem boyalar icin bir tercihiniz var mi? Bizim icin en guvenilir kaynak sizsiniz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüz boyama için genelde benim organik makyaj malzemelerimi kullanıyoruz.. İnternet üzerinde nişasta ve kremle yapılan tarifler var onları deneyebilirsiniz.. Kalem boyalar için bir risk yok cildine temas etmediğinden dolayı herhangi bir marka alınabilir.. Parmak boyası konusunda da ben henüz denemedim ama internet üzerinde yine nişastalı yağlı tarifler var onları deneyebilirsiniz.. Ama ne olur hazır gıda boyası kullanmayın, boyalardaki zararlı kısım o zaten.. Evde yapıyor olmanızın bir anlamı kalmaz.. Evdeki gıdalardan kendiniz hazırlayın renk verecek boyayı..

      Sil
    2. Parmak boyalarını süzme yoğurt ile de yapabilirsiniz ;) Sevgiler

      Sil
  2. Çok hoşsunuz lütfen yazmayı bırakmayın yorum bırakamasam da sıkı takipteyim.Çocuklarınızı keyifle büyütmeniz dileklerimle...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...