5 Ocak 2016 Salı

Deprem Çantanız Hazır Olsun..


Çok uzun zamandır evimizde bir deprem çantası bulundururum.. Son aldığım AFAD eğitimiyle kendi eksiklerimi de tamamlayıp sizinle de paylaşmak istedim.. Ufacık bir bilgi hayat kurtarıcı olabiliyor çünkü..
Deprem ihtimalini oldum olası önemsemiş bir insan oldum.. Evin düzenini hep bu ihtimale göre kurdum.. Yatak, dolaplar vs.. Tabi eve minik bir bebek geldikten sonra daha da dikkatli oldum bu konuda.. Çünkü gündelik hayatta alacağınız küçücük bir önlem ailenizin hayatını kurtarabiliyor acil durum anında.. İşyerinde aldığım AFAD Güvenli Yaşam 1 eğitimiyle de iyice bilinçlenmiş oldum bu konuda..
Başta bir ebeveyn olarak acil durumlar için aşağıdaki önlemlerin alınması gerekiyor:
  •  Evde tehlike avına çıkın. Devrilebilecek dolapları sabitleyin. Sarsıntı ile açılabilecek dolap kapaklarına kilit takın. Ağır ve yüksek eşyaları size zarar vermeyecek alanlara taşıyın. Sürekli oturulan koltukları ve yatakları camdan uzak alanlara yerleştirin. Düşebilecek dekoratif eşyaları çift tarafli bant ile sabitleyin.. Camdan kaynaklanan risklere karşı kalın perde, film kullanın. Raflı mobilyalarda ağır eşyaları alta, hafif eşyaları üste koyun.. Yatağın yanına bir el feneri ve önü kapalı kalın terlik koyun..

  • Aile afet durum planınızı hazırlayın. Acil bir durumda evin içinde, binanın dışında (Bölgenizdeki acil durum toplanma alanlarını belediyenizden öğrenin) ve mahallede dışında (çocuğun okulu, yakın bir akrabanın evi olabilir) buluşacağınız yerler belirleyin.  Buralarda toplanma ile ilgili tatbikatlar yapın, mesela herhangi bir anda "depreem"diye bağırın, evin içinde toplanmanız gereken yerde toplanın.. Sonrasında Çök, Kapan,Tutun ile çömelip, sabit bir eşyaya bir elle tutunup diğer elle başı koruyarak sarsıntının geçmesini bekleyin.. Çocuğunuz ile bunun tatbikatını yapmanız önemli.. Toplanma yerine gelemeyeceği durumlar için her odada güvenli bir yer belirleyin ona ve çömeldiğinde bir şarkı söylemeyi öğretin.. Böylece deprem anında farklı odalarda yakalansanız bile onun şarkı söylediğini duymanız onun güvende olduğunu hissettirecektir.. Bölge dışı irtibat kişisi belirleyin, bu kişi büyükşehirlerden uzakta yaşayan biri olmalıdır, kriz anında tüm büyükşehirler, liman şehirleri durumdan etkilenecektir. Bu kişiye acil durum anında sizden haber almak isteyecek kişilerin isim ve numaralarını verin. Deprem anında bu kişiye mesaj atın, asla aramayın.. Sistem kilitlenecektir çünkü. Ama gönderdiğiniz mesaj sistemde askıda kalacak, sistem normale döndüğünde o kişiye ulaşacaktır. O kişide haber vermenizi istediği kişilere haber verecektir. Bölge dışı gibi şehir içinde de bir irtibat kişisi seçmek gerekiyor, çocuğunuz okula gidiyorsa ona bir "Çocuk Acil Durum Bilgi Kart" hazırlayarak okuldan bu şehir içi irtibat kişisinin alacağını belirtin bu kartta.. Ayrıca bu kartta Çocuğun Adı Soyadı, Fotoğrafı, Doğum Tarihi, TC Kimlik No, Kan Grubu, Okul Adı, Okul Telefonu, Ev Adresi, Sürekli Rahatsızlığı, Alerjisi, Kullandığı İlaçlar, Geçirdiği Ameliyat, Afet Halinde Aile Buluşma Noktası, Diğer Bilgiler ile Acil Durumda Ulaşılacak 1. ve 2. Yakın Kişinin Adı Soyadı, Yakınlık Derecesi ve Numarası bilgilerinin çocuğun sürekli olarak okul çantasında, acil durum anında da boynunda olması gerekiyor.. Ayrıca önemli telefon numaralarını da bu kartın arkasına yazın (AFAD:122, Acil Yardım:122, İtfaiye: 110, Polis İmdat:155, Jandarma:156 ve sizin için önemli diğer telefon numaralarını)..Şehir içi irtibat kişi bilgilerini de şehir dışındaki kişi ile paylaşın. Çocuklarınıza da acil durum anında okuldan bu kişi dışında kimse ile gitmemesi gerektiğini öğretin. 

  • Acil Durum çantanızı hazırlayın.. Bu çanta en az 3 günlük olmalıdır.. Enkaz altında kalmanız durumunda 3 gün hazırlıklı olun deniyor..  Bu çantanın içinde olması gerekenlere gelirsek:
Her bir aile üyesi için günlük 3 litre su
Konserve, tuzsuz kuruyemiş, tahin-pekmez, meyve suyu gibi gıda malzemeleri
Islak mendil, tuvalet kağıdı, sabun, dejenfektan jel, diş fırçası ve macunu, hijyenik ped, çocuk bezi gibi hijyenik malzemeler (ped ya ada çocuk bezine ihtiyacınız yoksa bile koyun, enfeksiyon hastalıklarını önlemek için kriz anlarında çok değerli malzemeler olacak)
Tüm aile bireyleri için iklime uygun birer takım giysi, iç çamaşırı, altı kalın ayakkabı ya da terlik, çorap, yağmurluk gibi giysiler
Mama, emzik, biberon, bebek bezi, oyuncak, boyama kitabı gibi çocukların ihtiyaçları
İlkyardım çantası, örtü ya da uyku tulumu, çadır, çakı, düdük, kulak tıkacı, kağıt kalem, pilli radyo, el feneri ve yedek piller
Önemli Evraklar veya fotokopileri (Mutlaka poşet içine koyun): Aile üyelerinin son , ayda çekilmiş fotoğrafları, Nüfus cüzdanı, Ehliyet,Tapu, Sigorta, Ruhsat Belgeleri, Zorunlu Deprem Sigortası, Diplomalar, Pasaport, Banka Cüzdanı
Nakit Bozuk Para
Evin ve mahallenin krokisi
Acil Durum Aile Kartı Hazırlayın: Bu karta Önemli telefon numaraları (AFAD:122, Acil Yardım:122, İtfaiye: 110, Polis İmdat:155, Jandarma:156), Ev telefon numaralarınız, Ev adresiniz, ZDS Poliçe No, Ev içi-Bina dışı-Mahalle Dışı Acil durum buluşma noktalarınız, Acil Durumda Bölge Dışı ve Şehir İçi Kişilerinin Ad Soyad Telefon Adres Bilgileri, Aile Üyelerinin Kişisel Bilgilerini (Ad Soyad, TC Kimlik No, Telefon, İşyeri Adres-Telefon, Kan Grubu, Sağlık Durumu Bilgileri, Okul Bilgileri ve diğer evrak numara bilgileri)
Çanta hazırlığınızı tamamladıktan sonra ev içindeki toplanma yerine koyun. 6 ayda bir çantanızı gözden geçirin, çantadaki malzemelerin son kullanma tarihlerini kontrol edin.. Unutmamak açısından eğitimde bize saatlerin ileri ya da geri alındığı günlerde bu gözden geçirme işlemini yapın dendi, gerçekten çokta mantıklı geldi, unutmak mümkün olmuyor böylece..
Yukarıdakilen hepsinin bir çantaya sığması mümkün olamadığı için ben şöyle bir yöntem belirledim, gömme bir portmantomuz var tamda toplanma yerimizin önünde.. Üst rafını tamamen boşaltıp, riskleri elimine edip, alt kısmına da deprem çantamızı, ona sığmayan montlarımızı, ilkyardım çantamızı, örtümüzü koyduk ve orada bulunduruyoruz her daim.. Acil durum dolabımız oldu yani bizim..
Acil durum anında geçici hafıza kaybı yaşayabilirsiniz, bu nedenle kendiniza ait bilgilerin de hep üzerinizde olması isteniyor..
Uzun bir yazı oldu ama hazırlanmak yazmak kadar uzun sürmüyor söyliyim, sonrasında 6 ayda bir kontrol edeceksiniz sadece.. Bir hayatı kurtarmak için bile değmez mi.. Hele hele o hayat ailenizden biriyse..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...