6 Aralık 2015 Pazar

Kırk Banyosu ve 40 Uçurması..



Annenin lohusalıktan çıktığı, bebeğin dışarı çıkacak kadar büyüdüğünün kabul edildiği 40. güne geleneklerimiz iyi dilekler içeren çok sayıda ritüel eklemiş.. Bunlar ister inanılsın, ister saçma bulunsun, güzel temennilerle geçen bir gün olması ve güzel anılar bırakması açısından hem bebek hem de ailesi için çok özel bence..
Önce 40 uçurmasından başlayayım.. Bebeğin ömrü güzel olsun, yüksek mevkilere gelsin maksadıyla yüksek katta oturan bir aile büyüğüne götürülmesi öneriliyor.. Aile huzuru yerinde, maddi açıdan iyi durumda ve yaşlı bir kişiye gidilmeliymiş ki bu kişi aynı zamanda gerektiğinde bebeğe göz kulak olabilecek biri olmalıymış. Evine ziyaret yapılacak kişi giderken bir torbaya un (uzun ömürlü olsun), tuz (ağzının tadı tuzu olsun), şeker (tatlı dilli olsun, ağzı tatlı keyfi yerinde olsun), yumurta (tok gözlü, gürbüz olsun, büyüsün adam olsun, döllensin çoğalsın), pirinç (bereketli olsun), pamuk (uzun ömürlü olsun), soğan (bereketli olsun) ve metal bozuk para (zengin olsun) koyar. Bir de ev sahibi bir hediye alır mutlaka kırkı çıkan bebeğe.. Bebeğin annesi de mutlaka altın bir takı takarmış kendine.. Bir de koltukların altına makas, kalem gibi meslekleri çağrıştıran nesneler konur, anne bebeği ile neyin üzerine oturursa bebeğin o mesleği seçeceğine inanlırmış..
40 banyosu için de yıkama suyuna 40 adet fasulye ya da kısmeti bol olsun diye 40 ayrı yerden toplanmış küçük taş atılırmış. Her fasulye veya taş için ihlas suresi okunur, üflenirmiş.
Kısmetli olsun diye altın,
Güzel koksun diye çiçek ve gül yaprakları,
Hayatının tadı tuzu bereketi olsun diye tuz, şeker, pirinç,
Nazarlardan korunsun diye de nazar boncuğu konurmuş.
Bebeğin başından aşağı bu sudan 40 tas dökülür, bu işlem bittikten sonra bebeğin eli son tas suyun içine batırılırmış.. 40 banyosu yaptırılan bebek yeni giysiler giyer. Ardından anne de banyo yapar, bu sudan bir tasta kendi dökermiş..
Bu banyo suyuna konan 40 tane taş ve 40 tane zeytin yaprağını ertesi gün bebeğin babası denize atar ve bebeğinin geleceği için 3 dilekte bulunur..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...