15 Temmuz 2015 Çarşamba

Ateş Düşürücü Kullanılmalı mı?


Dirençli çocuk yetiştirmek hedefim oldu hep..  Bu nedenle karda kışta dışarı çıkmalardan tutun da soğuk soğuk birşeyler yemeye kadar herşeye alıştırdım.. Hasta olur deyip çekmedim bir kenara.. Kefirini, taze meyve suyunu, doğal gıdasını hiçbir gün eksik etmedim sofrasından..Bugün yorgunum, meyve suyu da sıkmayıvereyim demedim hiç.. Kefiri, yoğurdu hep bir gün önceden planıp hazır oldu yemek saatine.. Günlük rutin hayatında market rafından tek birşey girmedi menüsüne de, atıştırmalıklarına da.. O da bunun karşılığını verdi hep.. Üç yaşına doğru ilerlerken geride sadece bir ateşlenmemiz oldu, o da dışarıya çıkamadığı üç günün ardından..
Mesleğim gereği çocuk şuruplarına ilave edilen koruyucuları iyi bildiğimden ateş düşürücü kullanma taraftarı olmadım hiç.. Yine de bir umut belki vardır diye masum içerikli bir ateş düşürücü araştırması yapmaya koyuldum, hem de sizinle burada paylaşmak için.. Tek tek içerikleri inceledim, piyasada ne var ne yok hepsinin.. Üzülerek söylemeliyim ki maalesef ortaya çıkan sonuç sıfırdı.. Evet kansorejen girdisi olmayan bir çocuk şurubu yok.. Başta doktorların sık önerdiği Calpol, İbufen, Peditus gibi ilaçlar olmak üzere hepsi kansorejen koruyucular içeriyor.. 
Tabii ki mecbur kalındığı durumlarda kullanılacak, elimiz mahkum, ama benim özellikle vurgulamak istediğim şey sadece mecbur kalındığında kullanılması.. Çocuğun ateşi çıkmaya başladığı gibi hiç birşey yapmadan hemen ateş düşürücüye sarılınması hiç doğru gelmiyor bana.. Bunun için öncelikle ateş sürecini iyi anlamak lazım diye düşünüyorum..
Ateş, vücuda giren mikroorganizma ya da toksik maddelere karşı vücudun gösterdiği dirençtir.. Vücut ısısı yükseldikçe mikroorganizmaların yaşamı zorlaşır.. Yani kısaca ateşi düşürerek hastalığı iyileştiremezsiniz.. Önemli olan ateşi güvenli bir noktada sabitleyebilmektir..
Biz neler yaptık peki ilk ateş maceramızda: Öncelikle kızımı soyduk, çok ince bir örtü örttük üzerine üşüme hissi karşısında kendini iyi hissetmesi için.. Bu durum onu epeyce rahatlattı.. 20 dakikada bir yaptığımız ölçümler sonucunda 39 dereceye sabitlemiştik vücut sıcaklığını.. Arada yükselir gibi olduğunda ılık su ile ıslatılmış bezi alnına, eklem yerlerine koyduk.. Daha da inatçı olsaydı ateşimiz ılık bir banyo yaptıracaktık..Aralarda da hep yudum yudum papatya, nane, zencefil çayına limon sıkarak verdik.. Balı içinde değil, ardından kaşıkla attık ağzına.. Bol sarmısaklı çorba yine bu durumlarda tavsiyedir.. Bu saydığım malzemelerin hepsinin bir görevi var enfeksiyon durumlarında.. Bol bol sıvı alımı mikroorganizmaların vücuttan atılması için yine çok önemli.. Soğuk su, sirke, alkol uygulamaları tehlikeli,  kaçınmak gerekiyor..
Ateş vücut ısısının zaten yüksek olduğu geceleri atak yapıyor bunu unutmayın.. Geceyi ateşli geçirip ertesi gün ateş olmaması sizi rehavete sürüklemesin.. Bir sonraki gece ateş yeniden gelecektir.. Biz ilk gecenin şiddetli ateşinin ardından ikinci geceyi de hafif ateşle geçirdikten sonra atlattık hastalığımızı hiç ateş düşürücü kullanmadan.. Şunu da unutmayın ateş yükselmeye başladığı gibi hemen ateş düşürücü kullanırsanız vücudun mikroorganizmalar ile savaşmasını engellediğinizden hastalığın daha uzun sürede geçmesine neden olursunuz.. Oysa vücudun kendi doğalında savaşmasına izin verirseniz çok daha çabuk atlatabilirsiniz hastalığı.. Biz ikinci gecenin sabahında normale dönmüştük bile..
Havaleden korkmaya da gerek olmadığını düşünenlerdenim.. İnternette bu konu ile ilgili araştırma da yapabilirsiniz..
Ancak bu ilk müdahalelerden sonra hala yükselen inatçı bir ateş ile karşı karşıyaysanız mutlaka doktorunuzla iletişime geçin..
Benim önerim o çok masum gibi gözüken, içerdiği kansorejen kimyasalların yanında başta karaciğer böbrek olmak üzere iç organlarda tahribat yaratan ateş düşürücülere sarılmayın hemen.. Yukarıda bahsettiğim basit uygulamalardan sonra ancak düşünün kullanmayı.. Emin olun çoğu zaman da gerek kalmayacak kullanmaya


..

7 yorum:

  1. İnternette farklı dereceler verilmis hep. Koltuk altindan ates ölculdugunde
    -hangi dereceler arasi normal vücut ısısıdir?
    -hangi dereceler arasi orta ateştir?(yani hangi aralikta atesten korkmamali ve dusurmeye calismak yerine orda sabitlemeye calismaliyiz?)
    -hangi dereceler arasinda acile gitmeliyiz?
    Simdiden vereceginiz cevap icin ve diğer bütün yazılarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir defa önce çocuğunuzun sağlıklıyken her bölgeden ateşini ölçüp bir yere not edin.. Vücudun bazı bölümleri daha sıcaktır, ateş anında sizi yanıltmasını engellemiş olursunuz..
      Ben genelde 38 derecenin üzerine çıktığında soyuyorum, 39u gördüğümde de ılık duş aldırıyorum..39 da sabitlemeye çalışıyorum, düşürmeye değil..
      Bugüne kadar ateş nedeniyle hiç hastaneye gitmedim..
      Çok inatçı ateşlerde bile bu şekilde kontrol altına aldım hep..

      Sil
    2. Bu arada ben tüm ölçümleri alından yapıyorum, thermoval duo scan ile.. Diğer bölgeler normalde de daha sıcak olduğu için yanıltabiliyor bazen ateş konusunda..

      Sil
  2. Bu ateşölçeri almak istiyorum ama sadece bi iki yerde var ve ben o, bi iki satıcıyı hiç tanimiyorum. Siz nerden aldiniz, hangi satıcıdan aldiniz diye sorsam hatırlayamayacaginizdan eminim ama yine de şansımı denemek istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Termometre seçimi yazımda belirtmişim, kolay medikal diye bir mağazadan almışım o zamanlar, internet üzerinden..

      Sil
  3. KEFİR HAKKINDA: Merhaba, 1 yaşı yeni geçmiş bir oğlum var, sitenizi yeni keşfettim sayılır, hamileyken görmemişim ama hamile bir yakınıma önerdim, teşekkürler, anneler gününüzü de kutlarım :) Anlamadığım bir konu var, yukarıda, bağışıklık için evde kefir yaptığınızı yazmışsınız, okuyunca ben de niyetlendim fakat şu bilgiye rastladım: "2 yaşının altında olan bebeklere kesinlikle verilmemesi gerekmektedir." (http://www.kefir.gen.tr/kefir-zararlari.html) Siz 2 yaştan sonra verdiğinizi mi kastettiniz, her gün gibi anladım ben, cidden zararlıysa başkaları da benim gibi anlamaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Referans verdiğiniz sitede çok çelişkili bilgiler var, zaten yorumlar kısmındada insanlar yazmışlar.. böyle bir bilgiyle ben başka bir yerde karşılaşmadım.. 2 yaş tedbir amaçlı çok şeyde söylenir, yeterli araştırma yapılamadığı için.. ben yoğurt verdiğim dönemde bir kaşıkla başlayıp sonrasında arttırarak iki çocuğumda da verdim.. fazlaca da faydasını gördüm.. kendi çocuğunuz için karar size aittir..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...