22 Aralık 2014 Pazartesi

Pekmez ve Bala Dikkat !!


Son zamanlarda gündem olan pekmezlerin kansorejen olabileceğine dair haberlere denk gelmişsinizdir mutlaka..Ben de bu konuda birkaç birşey eklemek istedim:

HMF (HİDROKSİMETİL FURFURAL) pekmez, bal ve reçel için  bir kalite kriteri sayılan, protein ve şekerin yüksek sıcaklıkta uzun süre kalmasıyla ortaya çıkan kanserojen bir madde. 


Açık ateşte saatlerce kaynatılarak yapılan pekmezler bu anlamda risk oluşturuyor.. Ateşte değil de güneş altında bekletilerek yapılan pekmezleri tercih etmek gerekiyor.. Keçiboynuzu ve Andız pekmezleri içeriğindeki düşük protein nedeniyle kaynatılarak yapılsalar bile HMF içerikleri yüksek olmuyor, bu nedenle kaynatılmış pekmez alacaksanız illa bunları tercih edin..
Bunun dışında vakum altında düşük sıcaklıklarda pişirilerek yapıldığı için fabrikasyon pekmezlerin köy pekmezlerine göre HMF açısından daha sağlıklı olduğu söylense de, yine de fabrikasyon ürünlere sıcak bakamıyorum ben, bu nedenle doğal olanın en sağlıklısını bulmaya çalışıyorum..

Balı da lütfen sadece güvendiğiniz bir üreticiden alın.. Bal donmasın diye sıcağa maruz bırakılıp plastikleştirilerek, bir daha asla donmaması sağlanabiliyor balın.. İçeriğindeki HMF oranını varın siz düşünün.. Sanılanın aksine şeker katılmamış bal da donar.. İçeriğindeki çiçek özleri vs müsaittir buna.. Diğer taraftan içine şeker koymuş damgası yememek için müşteriye donmayan bal satacağım diye doğal yollarla elde ettiği canım balları ısıtıp satan bilinçsiz üreticilerimiz de var maalesef.. Mutlaka sorarak alın balınızı.. Bu işin bilincinde olan insanlardan lın, değilse de uyarın bilinçlenmesini sağlayın.

Reçel konusundaki fikrime gelince bal ve pekmez gibi besin değerleri açısından bu kadar zengin iki gıda maddesi varken evimde reçeli hiç kullanmadığımı söyleyebilirim..

En sağlıklı pekmezi ve balı buldunuz, evinize aldınız..
Maalesef ki bununla bitmiyor..
Sağlıklı bir şekilde üretildiğine inandığınız bal ya da pekmez her sıcak gıda ile birlikte tüketilişinde sizin ellerinizde de HMF oluşturmaya devam ediyor..
Ve siz çocuğunuza şifa vereyim derken aslında zehir vermeye başlıyorsunuz..
Bir defa bunları asla ama asla sıcağa maruz bırakmak yok..
Keke tatlansın diye pekmez koymak, sıcak süte bal ilave etmek, kaynar kaynar ıhlamur bal limon içmek tehlikeli..
Peki ama ne yapacağız diyorsunuz, hepsinin alternatifi var:
Kekinizi kuru meyveler ile yapın, az suda kaynatın kuru meyveleri, çekin blenderdan..
Bu marmelatı kekinizi tatlandırmak için kullanabilirsiniz..
Ayrıca diğer taraftan karbonhidratları pişirmek Akrilamid denilen kanserojen bir madde oluşturduğundan 120 derecelerde küçük muffin kaplarında ya da yayvan bir tepsiye hamurunuzu incecik yayarak kekinizi yaparsanız çok daha sağlıklı olacaktır.
Diğer bir alternatif ise kek pişip soğuduktan sonra üzerine bal veya pekmez dökmek olacaktır..
Eğer çocuğunuza sıcak ballı süt veriyorsanız sütün sıcaklığını azaltın.
Balı 43 derecenin üzerine çıkamamak gerekiyor, çıktığında hem içindeki yararlı enzimler ölüyor hem de HMF oluşumu başlıyor..
Bu nedenle sütü bu sıcaklığın altına kadar soğutup öyle bal koyun veya hiç koymayın.. Ben kızıma sütün tadını şekerli bilip öyle alışmasın diye genelde sade veriyorum.. Ara sıra keyif için ilave ediyoruz..
Ihlamur ya da bitki çaylarına da sıcakken bal ilave edilmemeli..
Biz balı sadece kızımın sütlacında ve kuru meyvelerden yaptığım meyve suyunda kullanıyoruz, soğuyunca ilave ederek.. Bazen de sabah bitki çaylarında ya da sütünde.. O da yine ılıkken tabii..
Pekmezi doğrudan kahvaltısında ekmeğe sürerek yiyor, hiç birşeyi tatlandırsın amaçlı kullanmadım pekmezi bugüne kadar..
Yine özellikle belirtiyorum ki günlük rutin beslenme alışkanlıklarını zararlı kimyasallardan kurtarınca olayın neredeyse tamamını kurtarmış sayılıyorsunuz.. Bilinçli yaklaşarak, çocuğunuzun günlük beslenme düzeninden zararlı ve yanlış olan ne varsa çıkarın, sonrasından da korkmayın.. O zaman ayda yılda bir yapılan tatlılar, dışarıda yenen keyifli atıştırmalıklar o kadar da etkilemeyecektir o sağlıklı bedeni.. Kanserin en sevdiği şey sürekliliktir unutmayın..

10 yorum:

  1. Merhaba blogunuzu dikkatle takip eden çok yeni bir anne adayıyım. Organik makyaj malzemeleri, parfüm, saç spreyi gibi kozmetik ürünlerle ilgili bir yazı yazmanızı çok isterim. ya da önerebilirseniz sevinirim. elimdeki ürünlerin neredeyse % 90 ı paraben vb. zararlı kimyasallar içeriyor. cevabınızı merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Yanıtım epey gecikti kusura bakmayın, ekoorganik web sitesinde kişisel bakım ürünlerine ait organik markaların hepsini topluca görebilirsiniz, orada göreceğiniz tüm ürünleri, makyaj malzemelerini, saç bakım ürünlerini, parfümleri rahatlıkla kullanabilirsiniz.. Reklam olmaması açısından şunu özellikle belirtmeliyimki topluca tüm organik ürünleri görebileceğiniz en çeşitli site burası olduğu için burayı önerdim, ürününüzü buradan seçtikten sonra dilediğiniz yerden alabilirsiniz.. Ben sadece bb kremi çok iyi bir ürün olduğu için missha marka kullanıyorum..

      Sil
  2. 10 aylik bebeğime hunnap vitamin takviyeli keciboynuzu özü kullansam zararı olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettğiniz şeyin ne olduğunu bilmiyorum, doktorunuza danışabilirsiniz..ama ben öyle mucize vaadeden öz vs şeyler hiç kullanmadım çocuklarıma, sadece doğal besledim güçlü olmaları için.. karşılığını da fazla fazla aldım hep..

      Sil
  3. bu sebeple 'sutun icine bal koymak iyi degil' deniyo demek ki. sorun sivinin sıcak olusu o zaman. cok tesekkur ederim bilgilendirme icin. bir de kahvaltida eger yumurta varsa sut icilebilir mi? Demir emilimini cay gibi engelliyormus sanirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılarımı okuduysanız benim çocuklarımın akşam öğünleri demir öğünleridir.. sabah demir alsın diye çabalarsam kahvaltının en önemli şeyi peyniri es geçmiş olurum.. o nedenle dolu dolu bir kahvaltı, öğle süt ürünüve sebze öğünü, akşam et yemeği ya da demir takviyesi ile demir emilimini arttıran taze sıkılmış meyve suyu dengeli bir menü oluyor.. demir emilimini süt ürünleri engeller..

      Sil
  4. Çoğu bilgiler dayanaksız??
    http://www.teknolojikarastirmalar.com/pdf/tr/02_020207_1_koca_tr.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dayanaksız demişsiniz ama gönderdiğiniz yazı benim yazdıklarıma dayanak olur cinsten..

      Sil
  5. keciboynuzu pekmezinin yapisinin farkli oldugundan dolayi isiyla hmfye donusmedigini okudum bir yerde bu konuda bilginiz var mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bilgiyi zaten yazının içinde paylaştım..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...