24 Kasım 2014 Pazartesi

Günlük Yemek Menüsü..


Gün içinde herşeyi dengeli alsın amacıyla hazırladığım ve uzun zamandır uyguladığım günlük yemek menümüzü paylaşmak istedim sizinle.. Burada porsiyon miktarları çok önemli.. Lütfen porsiyonlarını yiyebileceği kadar ayarlayın.. Az az yesin ama herşeyden yesin..  Ve asla son kaşıkçı olmayın.. Onu da kendinizi de yemekten soğutmayın.. Bizim bile canımızın istemediği birçok zaman olabiliyor, ona da bu konuda saygı gösterin.. Bir öğün yemek istemiyorsa kaldırın yemeğini, sakın alternatif sunmayın.. Bir sonraki öğününe kadar bekleyin, acıktığı için yiyecektir.. Genel bir durum varsa iştahı ile ilgili menülerini renklendirin, ilgisini çekecek sunumlar yapın, oyuna dönüştürün.. Bir şekilde dahil olacaktır.. Daha önce de yazdığım gibi masada mutlaka bir yeri olmalı ve yemekler mutlaka masada yenmeli, oyun alanında ya da dolaşarak değil.. Tercihen ailenin yemek saatlerine denk getirilmeli yemek saatleri, ama mümkün olamıyorsa da en azından yemek yediren de onunla birlikte oturup yemeli, aynı tip tabaktan, aynı tip menüden.. Yemek boyunca küçük bir çocuğu aynı konsantrasyonda tutmak zor olabilir, bunun için odağı yemekten kaydırmadan küçük oyunlar dahil edilebilir sürece ama asla televizyon değil.. Birkaç öğün üstüste yemediğini gözlemlediğiniz bir gıda varsa bıktığı, onu mutlaka çıkarın listeden belli bir süre.. Sonra tekrar alın listeye.. Bu yemek programının özünde zorlamadan çok çeşitli beslenme var, zorlayarak çok yemek yedirme değil.. Kilolu değil, direçli bir çocuk yetiştirmek olmalı strateji her zaman..

Kahvaltı:
Yumurta (Binbir çeşidini yapabilirsiniz, yumurtayı sevmiyor olsa bile seveceği bir çeşit mutlaka çıkacaktır, yumurtanın mutlaka ama mutlaka sabah kahvaltısında olması gerekiyor)
Beyaz Peynir
Zeytin
Domates
Kuşburnu Marmeladı
Pekmez (Her sabah farklı çeşit veriyorum: üzüm, keçiboynuzu, andız gibi)
Tereyağı (Ekmeğe sürüp üzerine pekmez ya da kuşburnu marmeladı sürüp yiyoruz)
Çay: Ihlamur-bal-limon. Dönüşümlü olarak içine papatya, rezene, hatmi çiçeği, elma kabuğu, çubuk tarçın, ayva yaprağı, zencefil atıyorum. Özellikle da kışın..
Gece yatmadan sütünü içme fırsatı olmadıysa çay yerine süt veriyorum..

Ara Öğün: Havuç, elma, armut, mandalina gibi meyveler ya da ceviz, badem, kabak çekirdeği içi gibi kuruyemişlerden koyuyorum bir tabakla oyun alanına.. Canı isterse yer, zorlamak yok bunun için.. Genelde de yiyor ama:) Tabağa birkaç parça koyun, miktarı abartmayın.. Bu sizin ve onun motivasyonu için önemli.. Hergün aynı tabağı yapmayın sakın, hergün farklı kombinasyonlarda hazırlayın, yemediğini gözlemlediğiniz gıdalara ara verin, koymayın bir süre..

Öğlen:
1 porsiyon çorba (İster erişteli domates, İster ezogelin, ister brokoli, ister mercimek, ister tarhana ne isterseniz)
1 porsiyon yoğurt ve kefir karışımı
1 bardak meyve suyu (Haftada 1 yada 2 kez dondurulmuş vişne, kuru kayısı, kuru erik, kuru elma, kuru hünnap, keçiboynuzu, kuru yabanmersini, kuru dutu kaynatıp (soğuyunca bal koyabilirsiniz) sürahi ile buzdolabına koyuyorum, tüm hafta bizim enfes meyve suyumuz bu)
Az miktarda tam tahıllı ekmek

Uyku sonrası, Akşam üstü:
1 porsiyon et yemeği (Günde bir kez kırmızı et alması gerekiyor, demir açısından.. Burada en önemli  ve en fazla yanlış yapılan şey süt ürünü ile birlikte vermemek.. Süt ürünleri demir emilimini engelliyor çünkü.. Etin yanına yoğurt çıkarmak sık yapılan yanlışlardan.. Bu nedenle her öğünde dikkat ettiğim en az 1 süt ürünü olmalı kuralı burada olmamalıya dönüşüyor.. Burada seçenek kıyma soslu erişte, etli vaya kıymalı bir sebze yemeği, köfte olabilir)
1 bardak taze sıkılmış portakal-nar suyu (Gün içinde elma armut yemediyse ondan da katabilirsiniz, nar-portakal mutlaka olmalı ama, özellikle kışın güçlü bağışıklık sistemi için)

Ara Öğün: Havuç, elma, armut, mandalina gibi meyveler ya da ceviz, badem, kabak çekirdeği içi gibi kuruyemişlerden koyun yine bir tabakla oyun alanına.. Sabah meyve verdiyseniz şimdi kuruyemiş verin mesela..

Akşam:
1 porsiyon sebze ya da kurubaklagil yemeği
Az tam tahıllı ekmek (Bulgur ya da pirinç pilavı da varsa menüde ekmeği vermeyin)
1 porsiyon sütlaç

Yatmadan:
Ilık süt (Bazen ballı bazen balsız.. Sütün tadını sürekli tatlı bilmemeli..)

Bir de yatmadan Mutlaka ama Mutlaka Dişler Fırçalanmalı
Gün içinde oyun olarak eline verin diş macunlu fırçasını ama akşam yatmadan mutlaka siz de destek olarak iyice fırçalamasını sağlayın.. Teşvik etmek için siz de fırçalayın onunla, internetten diş fırçalama şarkılarını açın.. Çocuk doktorumuza randevumuz esnasında beklerken diş doktoruna gidiş yaşının o kadar çok düştüğünü görüyorum ki inanamazsınız.. Günde 5 dakika ayıracağınız vakit hem onun hem de dolayısıyla sizin  acı çekmesini engellemiş olacak ilerleyen zamanlarda..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...