4 Eylül 2014 Perşembe

Hangi Marka Su..

Daha önce su konusunda derin araştırmalar sonucu uzunca bir yazı yazmıştım.. O dönemde de aradığım özellikler

- Sağlıklı bir ambalajının olması (pet ya da polikarbon yerine cam olması),

- Temizliği tam yapıldı mı acaba diye tereddüt etmeyeceğim tek kullanımlık bir ambalajının olması (aslında tam olarak istediğim tek kullanımlık cam şişeler)

- Alüminyum, nitrit ve nitrat içermemesi,

- Yüksek kalsiyum, magnezyum içeriğinin olması

- Düşük sodyum oranına sahip olması

- pH oranının 8'in üzerinde olması

- Ozonsuz olması,

- Dolum tarihinin üzerinden en fazla 2 hafta geçmiş olması

gibi özelliklerdi..

pH değerinin 8 ve üzerinde olmasına ayrıca bir parantez açmak lazım ki o da suyun alkali iyonize su olduğunuz gösterir. Alkali su,

- Vücudun pH oranının korunmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur

- Vücuttaki asidik kalıntıları temizler

- Zayıflamaya yardımcı olur

- Birçok hastalığa neden olan serbet radikalleri nötralize eder

- Antioksidan etkiye sahiptir

O dönemde sağlık bakanlığının analiz sonuçlarına göre hazırlanmış su raporundaki ilk 10 su markasında yukarıdaki aradığım özellikleri değerlendirdiğimde Kipa su ön plana çıkmıştı.. O dönemde de paylaştığım gibi bir sudan beklediğim özellikler konusunda nettim de bunların hepsini tek başına karşılayacak bir su markası bulamamıştım yine maalesef.. Bir taraftan Kipa suya devam ederek diğer taraftan araştırmalara devam ediyordum yine.. Biz neyi talep edersek onu karşılamak zorunda kalacaklar konusundaki inancım geç yerini bulsa da her zaman, araştırmaya devam ettim inatla.. Kipa suyu bulamamaya başladıkça da hızlandı bu süreç..

Mayıs ayında güncellenmiş olan sağlık bakanlığı su raporuna 3. sıradan giren, eylül ayındaki listede de 4. sırada kalan Taşkesti isimli su markası yeni keşfim oldu.. Listede içilebilir su olabilmesi için yapılan analiz sonuçlarına göre puan verilmiş su markalarının olduğu Eylül 2014 güncel listesinin linkini burada paylaşıyorum.. Maalesef ki yine sıfırın üzerine çıkabilen 14 marka su olabilmiş.. Onlar da maalesef bildiğimiz büyük ve ünlü su markaları değil, daha çok yerel markalar.. Bunlar sırasıyla Buzdağı, Kızılcahamam Javsu, Munzur, Taşkesti, Tekir, Kalabak, Abant, Nazlı, Kipa, Erpınar, Efemsu, Karlık Madran, Fuska, Şırlan.. Dışarıda her gün elimizin altında olan o ünlü su markaların su değerlerini eksi mertebesinde görmek yine şaşırtmadı beni..

Taşkesti su, hem cam damacana ve hem de tek kullanımlık cam şişe seçenekleri olan, 8 pH değerinde, yüksek bikarbonat oranı ile sindirime yardımcı, yine yüksek kalsiyum ve magnezyum içeriği olan, düşük sodyum oranı ile tuz diyetine uygun özelliği, yüksek mineral değerleri nedeniyle doğal kaynak suyu değil doğal mineralli su olarak geçmesi ile gönlümü kazandı.. İsmini de geldiği Bolu'nun Taşkesti köyünden almış.. 15 litrelik cam damacana için şişe ve sepet depozitosu olarak 33 TL ödüyorsunuz, bunu iade etmek istediğinizde paranızı geri alabiliyorsunuz, her şişe su için de 9 TL ödüyorsunuz.. Biz kullanmaya başladıktan sonra evde daha fazla su tüketmeye başladığımızı söyleyebilirim.. Gerçekten içtikçe kendini içiren hafif ve lezzetli bir su.. Alışınca dışarıda falan içtiğimiz suların tadı ayrılmaya başladı..

Bu listede cam damacana seçeği olan Abant suyu da araştırmıştım öncesinde, fakat pH ve mineral değerlerinin Taşkesti gibi tatmin edici olmaması ve cam damacana için de 66 TL geri ödemesi olamayan depozito istemeleri hoşuma gitmemişti..


Son olarak özellikle şunu vurgulamak istiyorum, evimize aldığımız suyu araştırıp her bir değerini kontrol ediyoruz ama dışarıda ayaküstü aldığımız kanser saçan pet şişe sulara dikkat etmiyoruz maalesef.. Dönen mailler sayesinde arabada pet şişe su bekletmeyeye özen gösteriyoruz da büfelerden ayaküstü aldığımız o suların arabada bekletilmiş pet şişelerden hiçbir farkının olmadığını atlıyoruz.. Günlerce, bazen yaz boyunca kolilerinde güneş altında bekletildikten sonra buzdolaplarına alınan bu suları ne olur tüketmeyin, içtiğiniz şey sadece su değil çünkü artık.. Her yerde rahatça bulabileceğiniz cam şişe suları tercih edin, hem kendiniz hem de çocuğunuz için.. Su değeri çok düşük bir markanın cam şişesini de alsanız içiniz rahat olsun.. Emin olun su değeri çok yüksek olan bir markanın güneş altında beklemiş pet şişesinden çok çok sağlıklıdır..

Güncelleme : 2017 analiz sonuçlarında Taşkesti suyun 70. Sıralara gerilemesinden dolayı yeniden su arayışına girdim maalesef.. İlk 5 sırada olan su markaları sırasıyla Buzdağı, Tekir, Kalabak, Abant ve Kipa Su.. Bulunduğum lokasyonda cam damacana seçeneği olan sadece Abant su bayii olduğu için bu markaya yönelmek durumunda kaldım.. Keşke yukarıdaki tüm özellikleri tüm markalar barındırabilseydi de biz seçim yapma lüksüne sahip olabilseydik.. Ama maalesef ki aradığım özelliklerin tümünü içeren tek bir tane bile su markası yok.. Çok acı..





8 yorum:

  1. Merhaba bilgi verici yazilariniz icin cok tesekkur ederim blogu okumaya doyamadim
    Hala ayni su markasini mi kullanıyorsunuz yebi analizlere bakabildiniz mi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakanlık maalesef ki çok sık test yaptırmıyor, ben inatla hala aynı suyu kullanıyorum öyle ki yeni taşındığım bölgede bayisini bulamamış olmama rağmen vazgeçmeyip haftalık gidip kendim alıyorum bu suyu başka bir bölgeden, nasıl bir emek harcıyorum tahmin bile edemezsiniz, yakınınızda bir bayii varsa kaçırmayın derim taşkesti suyu..

      Sil
  2. Taşkesti suyunu küçük şehirlerde bulmak biraz zor ne yazik ki. Taskesti yerine başka hangi markayi onerebilirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim yaşadığım yerde de yok, her cumartesi istanbula indiğimde haftalık suyumu alıp dönüyorum.. Su önemli, yaşadığım yerdeki satışı olan su markalarının eksi boyutlara varan su değerleri hiç içime sinmiyor.. analize giren su listesinin linkini verdim, listenin ilk sıralarındaki sulara bakıp bulunduğunuz yere göre araştırmalarınızı yapabilirsiniz, ben öyle yaptım..

      Sil
  3. Su arıtma cihazları hakkında ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
  4. Taşkesti marka suyun nitrit ve nitrat değerleri nedir acaba? Herhangi bir bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçme suyunda limitler Amonyak 0,05 mg/lt, Nitrit 0,05 mg/lt, Nitrat 45 mg/lt şeklinde olmalı..Taşkesti suyun kendi sitesindeki analiz değerlerinde amonyak ve nitrit 0.05 ten az, nitrat ise 38 olarak gözüküyordu ben baktığımda..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...