27 Ağustos 2014 Çarşamba

Kanser Saçan Temizlik Maddeleri

Bugüne kadar koruyucular ve doğal temizlik malzemeleri konularında detaylı birçok yazı yazmış olsam da, tekrar toparlayıcı kısa bir yazı yazmak istedim.. Bugünlerde olduğu gibi sorgulanması gereken tek şey antibakteiryel sıvı sabunlar değil aslında.. Kullandığımız her türlü temizlik malzemesi yani şampuanlar, bulaşık ve çamaşır makinesi deterjanları paraben gibi koruyucu içeriklerinin yanı sıra fosfat, sülfat, formaldehit, ftalat içerikli.. Bu maddeler hem doğaya hem de insan vücuduna çok fazla zararları olan bir maddeler.. Biz bu zararlı kimyasalları bulaşık makinesinden yiyoruz, çamaşır makinesinden vücudumuza alıyoruz, temizlenmiş evin her bir köşesiyle temasımızla vucüdumuza daha da fazla girmesini sağlıyoruz.. Evimizi, kap kacağımızı, giysilerimizi temizlerken vücudumuzu her gün biraz daha kirletiyoruz aslında.. Bu zararlı maddeler kanser yapana kadar vücudumuzda birikiyor, dahası  cilt rahatsızlıkları gibi bir çok rahatsızlığı da beraberinde getiriyor.. Peki hemen hemen her türlü temizleyicide, şampuanlarda, sıvı sabunlarda, bulaşık deterjanlarında, çamaşır deterjanlarında olan bu koruyuculardan ve fosfattan nasıl uzak duracağız?
En doğal seçenek sabun cevizi.. Bu konuda daha önce yazdığım yazıda  detaylarını paylaştığım gibi sabun cevizini artık internet üzerinden kolaylıkla bulabiliyorsunuz.. Ya bir kese içine attığınız sabun cevizi kabuklarıyla bulaşık ve çamaşırlarınızı yıkayabilirsiniz.. Ya da yine o yazımda detaylarını paylaştığım oranda kaynatıp suyunu alarak bulaşık, çamaşır makineniz ya da her türlü ev temizliğiniz için kullanabileceğiniz sıvı deterjanınızı hazırlayabilirsiniz..
Diğer bir masum seçenek Mom's Green ürünleri.. Tamamen doğal içerikle bir anne tarafından piyasaya sürülen bu ürünler zararlı bileşenler içermiyor.. Ev için temizlik ihtiyaçlarınızı buradan karşılayabilirsiniz.. Sıvı sabunlar, bulaşık, çamaşır deterjanları,  yüzey temizleyiciler gibi seçenekleri mevcut.. İnternet üzerinden sipariş verebiliyorsunuz..
Diğer tüm kişisel bakım ürünleri için de tavsiyem kesinlikle organik ürünler almanız..Ekoorganik ve Cityfarm bu anlamda alışveriş yapabileceğiniz yerler.. Özellikle Ekoorganik yıllardır sipariş verip, her seferinde düzgün çalışmalarına hayran olduğum çok güvenilir bir mağaza.. İnternet üzerinden sipariş verebildiğiniz gibi Beylikdüzü Migros'un  arkasındaki mağazalarından da alışveriş yapabiliyorsunuz, avrupa yakasında evlere de servis yapıyorlar.. Ekoorganikteki organik markaları Cityfarmda da bulmanız mümkün.. Cityfarmın Bağdat caddesinde ve istinya parkta mağazaları mevcut.. Bağdat caddesi evlere servis yapabildiği gibi yine Cityfarmın internet sitesinden de sipariş verebiliyorsunuz..
Market raflarından hem kendimizi hem de doğayı zehirleyen bu temizleyicileri almak yerine birşeyleri değiştirmenin zamanı artık.. Alışkanlıklardan vazgeçmek kolay değil elbet, elinin altındakini almak yerine diğerine ulaşmaya çalışmak için daha fazla efor gerektiriyor belki.. Ama inanın bana gerçekten değecek birşey için harcanan bir efor olacak bu.. Bir çanta, bir ayakkabı ararken saatlerce enerjimizi harcıyorsak sağlığımızı korumak  için de ekstra birşeyler yapmak zorundayız.. Zaman o zaman..

5 yorum:

  1. Blogunuzu keyifle okuyorum. Bir sorum olacak temizlikle ilgili. Bir blogda lavaboyu klozeti tuvaleti temizlemek için limon tuzu ve karbonat kullanıldığını okudum. Denedim. Önce limon tuzunu döktüm üstüne karbonat serptim. Sonra biraz su serpince köpürmeye başladı. Buraya kadar tamam. Kısmen beyazlatiyor da. Ama bu karışımda ortaya çıkan gaz ne kadar sağlıklıdır? Beni rahatsız ettiğini söylemeliyim. Sizin düşünceniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Limon tuzunu tavsiye etmiyorum, bunun yerine elma sirkesi ve karbonattan faydalanabilirsiniz.. İkisini ayrı ayrı kullanırsanız herhangi bir gaz çıkışı da olmayacaktır..

      Sil
  2. Bir sorum daha olacak. Bulaşık makinesinde deterjan yerine limon tuzu kullanıyordum. Onu da mı tavsiye etmiyorsunuz? Alternatif ne kullanabilirim? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En doğalı sabun cevizi, kaynatıp suyunu alarak kendi deterjanınızı yapabilirsiniz.. Parlatıcı olarakta doğal elma sirkesi..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...