23 Temmuz 2014 Çarşamba

İdrar Yolu Enfeksiyonu..

Daha 6. Ayımızda tanıştık idrar yolu enfeksiyonu kavramıyla.. Mesane (sistit) ve böbrek (piyolenefrit) olmak üzere iki bölgedeki enfeksiyonu kapsıyor aslında bu kavram.. Yapısal olarak doğuştan gelen nedenlerle oluşabildiği gibi, dışkıdaki E. Coli gibi bakterilerin enfeksiyon oluşturarak idrar yolundan içeri doğru yani böbreklere doğru ilerlemesiyle de ortaya çıkabiliyor.. Bu ikinci durum, anatomik açıdan kaka ve idrar çıkışlarının birbirine çok yakın olduğu kız bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunun daha sık görülmesine neden oluyor..
Doğuştan gelen nedenler aşağıdaki olabilir:
Vezikoüreteral reflü (VÜR ): Bazı çocuklarda, doğuştan olan yapısal bir bozukluk nedeniyle idrar mesaneden geriye, idrar yollarına ve böbreğe doğru kaçar, buna vezikoüreteral reflüadı verilir. Eğer enfeksiyon varsa, sonuçta piyelonefrit gelişir. Zaman içinde böbrekler zarar görür.
Hidronefroz: Tek veya çift taraflı olarak böbreklerdeki genişlemeye hidronefroz denir. Bu durum, vezikoüreteral reflü veya idrar yollarındaki bir tıkanıklığa bağlı olabilir. Hidronefroz, daha bebek anne karnındayken yapılan ultrason incelemeleriyle anlaşılabilir. Bu bebeklerin yaklaşık yarısında, hidronefroz doğum sonrası dönemde kaybolmaktadır.
Disfonksiyonel işeme: Bazı çocuklar yeterli sıklıkta idrara çıkmaz veya idrar yaparken kaslarını yeterince gevşetemezler. Disfonksiyonel işeme dediğimiz bu durum da idrar yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlamaktadır.
Diğer nedenler: Ayrıca kronik kabızlığı, barsakta kıl kurdu gibi parazitleri olan çocuklar, genital bölgede yapışıklıkları olan kız çocuklar ( labial adhezyon) veya spina bifida gibi nörolojik sorunları olan çocuklar idrar yolu enfeksiyonları için artmış risk taşırlar.
İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri ise aşağıdaki gibi olabilir:
  • İdrar yaparken acıma
  • İdrara çıkma sıklığında değişiklik, sık idrara çıkma
  • İdrarın görünüm ve kokusunda değişiklik
  • Ateş, titreme (yüksek ateş daha çok piyelonefritte görülür)
  • İştahsızlık
  • Bulantı, kusma
  • Karın ağrısı
  • Sırt ağrısı
  • Kilo kaybı ya da gelişmede gerileme
İdrar yolu enfeksiyonu şüphesinde, idrar tetkiki ve idrar kültürü testlerini istenecektir. İdrar kültüründe üreyen mikrobun hangi antibiyotiklere hassas olduğu ise, yapılacak antibiyogramda saptanacaktır.
Yukarıdaki yapısal bozuklukları tespit edebilmek için çeşitli metotlar mevcuttur; kız çocukları için tekrar eden enfeksiyonlarda ultrason, böbrek sintigrafisi, voiding sistoüretrogram ( sonda takılarak işeme sırasında çekilen ilaçlı film ), IVP ( damardan ilaç verilerek böbreklerin görüntülenmesi ) gibi tetkiklere yönlendiriliyorsunuz..
Bizim hikayemize gelince.. Ek gıdaya geçiş yaptığımız 6. Ay rutin kontrolde önceki aylara kıyasla az alınan kiloyu işaret olarak yakalayan doktorumuz, torba ile idrar örneği aldırmıştı.. Sonrasında maalesef tahlil sonuçlarında  gram pozitif bakteri üremesi tespit edilmiş ve hemen antibiyotik tedavisine başlamıştık.. Elimizde başka hiçbir belirti yoktu.. Yine o süreçte ultrason ile böbreklerde bir genişleme olup olmadığına da bakıldı.. Antibiyotik tedavisi sonrası yapılan tahlillerde herhangi bir üreme görülmedi.. İdrar yolu enfeksiyonu böbrekleri yiyen bir durum olduğundan farkedildiği anda çok sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekiyor.. Bu nedenle sonraki ay kontrollerinde rutin olarak takip edildi, bir ay sonraki kontrolde bir şey çıkmazken  iki ay sonraki kontrolde yine gram pozitif bakteri üremesi görülmüş, antibiyotik tedavisi sonrası yapılan tahlilde ise gram negatif üreme görülmüştü. Bu defa da bu bakteri türü için başka bir antibiyotik tedavisine başlamıştık..Yaşanan bu durum iyice kafamızı karıştırınca bu süreci kendi doktorumuzla değil, uzman bir nefroloji uzmanı ile takip etmeye karar verdik.. Bu anlamda doktorumuzun da tavsiyesi olan Neşe Karaarslan'a muayene için gittiğimizde torba ile değil sonda ile ilk idrar örneği alındı.. Enfeksiyon hikayemizi de kendisiyle paylaştık.. Uzun uzun konuştuk, enfeksiyon sürecinde bizi neler bekleyebileceği ve hangi tetkikler yapılabileceği üzerine.. Ve sonrasında heyecanla beklediğimiz o sonuçlar temiz çıkınca, tekrar eden enfeksiyon durumunda istenen diğer tetkikleri şimdilik yaptırmayalım ve rutin olarak durumu takip edelim konusunda hemfikir olduk doktorumuzla.. Sonraki aylarda da rutin olarak sonda ile alınan idrar tahlillerinde hiç enfeksiyon ile karşılaşmadık.. Öyle ki bir yaş ve sonrasında gelişimine dayanarak idrar alınmasına gerek bile görmedi doktorumuz.. Sonuç olarak şunu anladık ki biz belki de hiç enfeksiyon durumu yaşamamıştık.. Sonda yerine torba ile alınan idrar örnekleri belki de bize yanlış sonuç vermişti.. Olayın hızlı bir şekilde gelişmesiyle genel tabloyu gözden kaçırmıştık aslında biz.. Başta sevindiğimiz kilo kaybından enfeksiyonun yakalanması durumu sonlara doğru parçaları yerine oturttuğumuzda aslında ek gıdaya geçiş döneminde kilo alımının yavaşlaması durumuymuş diyebiliyoruz artık.. Sonraki aylarda da aynı hızda yavaş bir şekilde devam eden kilo alımı Neşe Hanım'ın "anne baba olarakta zaten zayıf insanlarsınız, çocuğunuzun kilo alımı da bu doğrultuda ve persentil olarakta ortalamada gidiyor, ilk altı ay anne sütü nedeniyle fazla kilo alımı olmuş olabilir ama bu dönemi onunla kıyaslamak doğru olmaz, gelişimi çok iyi gidiyor bence"  yorumuyla o karmaşa bulutundan çıkıp gerçeğe döndük..
Neyse ki soru işaretleriyle dolu bir dönem bitmişti.. Bu süreçle hala boğuşanlar için en başta geçmiş olsun dileklerimle birlikte tavsiyem mutlaka ama mutlaka bir nefrolog ile süreci takip etmeleri yönünde olacak.. Bunun dışında da aşağıdaki birkaç tüyo:)
Bu zor dönemde yine doğal yollardan sürece nasıl destek olabilirim arayışlarındaydım.. Yaban mersini çayı, mısır püskülü çayı sürece iyi gelenlerden.. Bir de küvet banyo yapmamanız ve genital bölgeye uzun süreli şampuan temasını engellemeniz gerekiyor.. Özellikle kız bebeklerde alt temizliğine dikkat edilmeli, dışkının genital bölgeye temasını önlemek amacıyla temizlik önden arkaya olacak şekilde yapılmalı.. Bebeğiniz kaka yaptıktan sonra hiç beklemeden bezini değiştirmekte çok önemli..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...