21 Haziran 2014 Cumartesi

Atopik Dermatit..

3. ayımızda tanıştık daha atopik dermatit ile ve kortizon içerikli bir krem yazılarak gönderildik.. Verilen kremi tabii ki almadım.. Sonra bir doktor daha, sonuç yine aynı.. Reçete aynı doktorun adı değişiyordu.. Çok güvendiğim ve eskiden beri tanıyıp yorumlarına değer verdiğim dermatoloğa da gittiğimizde "aaa atopik dermatit bu, kortizonlu bir krem yazıyorum hemen" cümlesini daha muayene etmeden sarfedince bu işe kafa yoran tek bir doktor olmadığını, hepsinin otomasyon, ezbere iş yaptığını düşünmeye başladım.. Uzunca araştırmaların başladığı dönem tam da bu sıralardı.. Bir taraftan bu atakları kortizonsuz nasıl aşarız araştırmaları diğer taraftan kortizon yazmayacak doktor arayışları.. Araştırmalarımda çok sık banyo yapmamak, cildi sürekli nemli tutmak, cilde sürtünen giysi seçiminin dikkatli yapılması gerektiği gibi sonuçlara ulaşmıştım... Bu kapsamda farklı yaklaşımları olduğunu öğrendiğim 2 doktor ismi buldum.. Biri Etilerde özel muayenehanesi olan Kolsuz Agop, diğeri International Hospital'daki Orhan Baransu.. Orhan Baransu'dan ilk randevumuzu aldık.. Kendisi ile doktor doktor gezdiğimiz, inatla yazılan kortizonları kullanmak istemediğimiz süreç hakkında uzun uzun konuştuk önce.. Nihayet bizimle aynı fikirde olan bir doktorla karşı karşıyaydık.. Kendisi artık son noktada kortizon verdiğini onu da bebeklerin yüzey alanlarının genişliğinden dolayı ciltten değil ağızdan verdiğini söyledi.. Diğer doktorlar gibi hemen reçeteye odaklanarak değil, günlük hayatta nelere dikkat etmemiz gerektiğinden konuştuk uzun uzun önce.. İyi durulanamadığı için bebeğin kıyafetleri granül sabun ile yıkanmamalı dedi mesela.. Ayrıca mısır nişastalı banyo da cilde iyi gelenlerden önerisinde bulundu.. Sık banyo yapmamak, yediklerinden durumu tetikleyen bir gıda olup olmadığına dikkat etmekte önemliydi.. Cilde sık temas, öpmek, ıslak mendiller kullanmak durumu tetikleyebilirdi.. Cildi sürekli nemli tutmak atakları engellemek için en önemli şeylerden biriydi.. Bunun için de tavsiyesi Excipial Kids serisiydi.. Atak anlarında ise geçene kadar günde 2 kez Blue Cap kremi tavsiyeydi.. Çok etkili bir krem olmasına rağmen içeriğinde paraben olması alternatif aramaya itti beni.. Alternatif olarak ise ipek hanım çiftliği egzama kremi imdadıma yetişmişti.. 
Orhan Baransu bu anlamda gittiğimiz son doktor oldu.. İlaçtan ziyade bu hastalığa yaklaşım konusunda çok şey öğrenmiştik kendisinden.. Sonrasında ise kontrol altına aldığımız bir atopik dermatit dönemi.. Bu öyle ha deyince geçip gidecek bir sağlık problemi değil.. Kontrolü elden bıraktığınız anda ya da dış faktörleri kontrol edememeye başladığınızda yeniden gelmek için kenarda bekleyen bir rahatsızlık aynı zamanda.. O nedenle bu geçti artık deyip asla kontrolü bırakmayın.. Özellikle de atakların sık olabileceği kış döneminde.. Yaz aylarındaki nemli hava cildin kuruyup atak yapmasına izin vermiyor genellikle ama havanın kuru olduğu kış ayları cildi daha da kurutup ataklara zemin hazırlıyor.. 
Son olarak şunu söyleyebilirim ki kortizonlu kremlerden uzak durmak en doğru yaklaşım.. Kortizonlu krem kalıcı bir çözüm değil, sadece kullandığınız sürece atopik dermatiti baskılıyor.. Bıraktığınızda yeniden aynı problem devam ediyor.. Birinci kural problem nüksetmeden yani atak yapmadan önlem almak, yani cildi sürekli nemli tutmak gerekiyor.. Bunun için cildin kurumasına bununda atopik dermatiti tetiklemesine izin vermeden sürekli nemlendirici kullanmak gerekiyor.. Bunun için excipial kids ürünleri yulaf özü nedeniyle tavsiyedir.. Alternatif olarak organik markalar olan lavera ya da töpfer marka nemlendirici kremleri kullanabilirsiniz.. Atak zamanlarında ise ipek hanım çiftliği egzama kremi..  Tamamen doğal içeriği ile atak zamanlarında oldukça etkili sonuç aldığımızı söyleyebilirim.. 

Güncelleme (Mart 2021): Artık piyasada bulunmadığını yazdığınız yukarıdaki ürünler için güncel tavsiyelerim:
- İpek Hanım Çiftliği egzema kremi hala mevcut, kullanabilirsiniz..
-Nemlendirici için de Urtekram organik bebek vücut losyonu temiz içerikli bir nemlendirici, rahatlıkla kullanabilirsiniz..

36 yorum:

  1. ÇOK GEÇMİŞ OLSUN.SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  2. merhaba benim kızımdada aynı durum varda sızin dermatitiniz geçtimi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Merhaba,
      Öncelikle geçmiş olsun.. Bir defa en başta şu fikre alışmak gerekiyor, atopik dermatit öyle ha deyince geçecek bir rahatsızlık değil, kontrol altına alabiliyorsunuz sadece.. Kontrolü elden bırakınca ataklar tekrar devam ediyor.. Ben rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki, ilk zamanlardaki ciddi ataklarımız uzun zamandır neredeyse hiç olmuyor, yazımda da paylaştığım gibi cilt kuruluğa maruz kaldığı anda ataklar tekrar geri gelebiliyor.. Yazın nemli havadan dolayı özellikle rahat geçtiğini, banyo dışında cildine birşey kullanmadığımı söyleyebilirim.. Ama kışın kuru havalarda özellikle cildi nemli tutmak gerekiyor.. Bir de cilde temas eden kıyafetlerin dokusu, kullandığınız deterjan, şampuan gibi şeyler de ciltte tahribat oluşturmaması açısından önemli.. Tüm bunlara dikkat ettiğiniz sürece uzun süreli rahat etmeniz mümkün..

      Sil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,
    1.5 aylık bebeğimin de yüzünde hafif olarak başlayana kızarıklıklar bugün itibari ile arttı. Excipial kids Ürünlerinden sadece cilt bakım kremini mi kullanmak gerek? Şu an sadece Hindistan cevizi yağı sürüyorum. vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Excipial kids atak olmadığı durumlarda atakları engellemek için kullanılması gereken nemlendirici bir bakım kremi.. Atak başladıysa ona etkisi olmaz, atak durumlarında bulabiliyorsanız ipek hanım çiftliği egzama kremi, bulamıyorsanız blue cap kullanabilirsiniz.. Ama atak geçtikten sonra tekrar kuruyup atak yapmasını engellemek için excipial kids kullanmalısınız rutin olarak hergün, bitti deyip bırakmayın kullanmayı.. Yüz için kremini kullanabilirsiniz, vücut için de losyon ya da köpüğünü.. Cilt kuruduğu anda tekrar atak yapacaktır çünkü.. Bir de bebeğin ve sizin yediklerinize dikkat edin, gıda alerjisi de olabilir..

      Sil
  6. bizim doktorumuz atopik dermatit için corresatin pembe krem önerdi.bir önceki doktor linola yüz kremi önermişti. bu ürünler hakkında fikriniz varmı? konak için mustela stealaker ve linola şampuan ve vucudu nemlendirmek için linola losyon önerdi. sizce doğru ürünlermi? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Linola atak zamanında değil, ataklardan önce düzenli olarak kullanılması gereken bir nemlendirici.. Excipial kids serisini tavsiye ederim bunun yerine nemlendirme için.. Corresatin kremin tartışmalı bir içeriği var, kullanmayın derim.. Bunun yerine atak zamanları için ipek hanım çiftliğinin kendi yaptıkları egzama kremi var, çok etkili hem de doğal.. Çevrenizde oradan alışveriş yapan biri varsa sipariş verdirebilirsiniz.. Konaklar için ben banyo öncesi asidi alınmış zeytinyağını bebeğin kafasına sürüp iyice yumuşadıktan sonra konaklarını temizleyip öyle banyo yaptırıyordum, en doğal yöntem bu.. Linolayı iyi bir nemlendirici olduğu için doktorlar hemen yazıyorlar ama egzama konusunda çok etkili gelmemişti bana..

      Sil
  7. Bilgiler için çok teşekkürler :)

    Bir soru sorabilir miyim acaba? Saç ve vücut temizliği için banyoda ne onerirsiniz acaba? Benim kısımda çok hassas ve şu an yine egzaması azmis durumda :(

    Bir de sadece banyo sonrası nemlendirme yeterli olur mu? Yoksa her gün mı surmeliyiz.

    Şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendiniz için mi kızınız için mi sorduğunuzu anlayamadım ama eğer bebeğiniz içinse ben banyoda töpfer ve urtekram kullandım, bazen de ipek hanım çiftliği sabunu.. sonrasında mutlaka iyi bir nemlendirici.. excipial kids serisi doktorların tavsiyesidir bu noktada ya da lavera tarzı bir krem kullanabilirsiniz.. kışın hava da kuru olduğu için her gün sürdüm, yazın sadece banyo sonrası.. atak durumlarında da ipek hanım çiftliği egzama kremi çok iyi geliyor.. bunun yanında tetikleyici öğeleri de gözden geçirmeniz gerekiyor, yedikleri, giydikleri, kullanılan sabunlar, alerjik gıdalar, anne sütü alıyorsa annenin beslenmesi gibi birçok faktör atakları tetikliyor..

      Sil
  8. zeytinyağının asidini nasıl alıyorsunuz acaba? benmari yöntemiyle yapıyordum ben. ama kaç dakika kaynamalı bilmiyorum açıkçası.

    şu an bebeğimizin 5 ayı bitti. bu sorun çıkmadan önce 15 gün boyun simidiyle oğlumuzu her gün yüzdürüyorduk. ve suyun derecesini en fazla 37 olması gerekirken biz 38de tuttuk. terlesin ama üşümesin mantığı :( ne kadar yanlış biliyoruz bir çok şeyi :(

    bebeğime 4 ayına kadar ne şampuan ne krem kullandık sadece zeytinyağı sürüyorduk. pişik olmasın diye de kantaron yağı kullanıyorduk.

    ama şimdi core satin kullanamaya başladık mecburen.
    nemlendirici olarak da bioderma;
    şampuan olarak Babe markasını
    ve banyoda son durulama suyuna laroch'un banyo yağını kullanıyoruz.

    sizin yazdıklarınıza daha doğrusu araştırmalarınıza güveniyorum. o yüzden teyit etmek için sormak istiyorum:
    atak zamanı İpek Hanımın çiftliğinden egzama kremi...
    nemlendirici olarak
    1. excipial kids (yulaf özü) (ama içinde paraben var değil mi?)
    2. lavera
    3. töpfer
    bir de nemlendirmeden önce eğer banyo sonrası değilse gül suyuyla muhakkak silmek mi gerekir? yoksa direk kremi sürsek de sorun olmaz mı?

    peki banyoda neler kullanabiliriz? şampuanımızın içeriği de bir sürü bilinmeyen maddeyle dolu. banyo yağı kullanmaya gerek var mı sizce?
    doktorunuzun önerdiği mısır nişastalı banyoyu nasıl yaptırmalıyız? 5 aylık bebeklere de uygulanabilir mi acaba?

    (çok soru sordum kusura bakmayın ama internette gerçek bilgiye ulaşmak çok zor. Mesela atopikli çocuklar için şu 3 yorumu ayrı ayrı bir çok sitede okudum 1)sık sık banyo yaptırın, özellikle egzamalı bölgeleri 5-10 dk suyun içince bekletin. 2)sık sık banyo yaptırmayın. 3)her gün banyo yaptırın ama çok kısa sürsün... hangisine inanmak gerekir hiç bir fikrim yok. tez bile okudum ama okuduğum bildirinin birinde atopikli bebeklerin haftada 200ml nemlendirici kullanması gerektiğini yazıyordu. bu mümkün değil ki...)
    zaman ayırıp cevap vereceğinizi umut ederek şimdiden teşekkür edip iyi günler diliyorum :)

    YanıtlaSil
  9. Yağ biraz ısınınca kapatıyorum..ama atopik dermatitte çok sık yağ kullanımı cildi kötü yapabiliyor..atak zamanları dışında excipial kids serisi ile sürekli nemlendirme, atak zamanlarında ise ipek hanım çiftliği egzama kremi yeterli olur.. şampuan olarakta urtekram baby kokusuz ya da excipial kids şampuanı kullanabilirsiniz atopik için.. excipial kids serisinde paraben yok, blue cap te var.. bunlar yeterli olur, daha fazla ürün kullanmayın.. söylediğiniz kozmetik markalar kimyasal girdilerin bol olduğu ürünler, her fazladan bir ürün kullandığınızda çocuğunuzu daha fazla kimyasala maruz bırakmış olacaksınız.. buda yarardan çok zarar getirir atopikli çocuğa.. banyo olayı ise haftada en fazla 2.. onda da ıslatıp çıkarma değil, içinde oturtarak bir süre.. iyi nemlendirme sağlama açısından.. bu şekilde devam ederseniz mısır nişastasına gerek kalmayacaktır.. mısır nişastasının da doğalını bulabilirseniz kullanın.. banyo suyuna koyup bir süre oturtun içinde.. atopikte mantık cildi hiç kurutmamak olacak, cilt kurumaya başladıkça ataklar olmaya başlayacak.. banyo olayına örnek olması açısından şunu söyliyim, ellerinizi ne kadar sık yıkarsanız o kadar çok kurur ve çatlar bunu unutmayın.. o nedenle az banyo ve hemen ıslatıp çıkarma mantığında değil nemlendirme yapacak kadar içinde tutarak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Krese gidene kadar Sampuan kullanmayi dusunmuyordum. Banyoda hala sadece babe banyo yağı kullanıyoruz. Sizce şampuan kullanmak gerekli mi? (En kisa zamanda önerdiğiniz urunleri alacagim)

      Sil
    2. Gözeneklerin açılması, cildin nefes alması için sabunla temizliğin gerekli olduğunu düşünüyorum.. Lifin gerekli olmadığını düşünüyorum sadece.. ben hala elimle yıkarım çocuklarımı..banyo sonrası kullanılan bebek yağlarının içerdiği mineral oil( parafin) nedeniyle gözenekleri tıkadığını biliyorum.. Babe benim tercih edeceğim bir marka olmazdı.. kendi kullandığım ürünleri yazmıştım zaten daha önce..

      Sil
    3. Excipial kids ürünlerini hem internette hem de eczanelerde bulamadım. Ecza deposu da yok dedi.
      Siz nereden temin ediyorsunuz acaba?

      Sil
    4. Allah Allah, onlarda mı çekilfi Türkiyeden acaba.. Atopik dermatit için iyi bakım yapıyordu..Bizim artık atopik dermatit problemimiz kalmadığı için kullanımını bırakmıştım.. Lavera bebek ve çocuk için kokusuz nemlendirici krem kullanılabilir günlük nemlendirme için..

      Sil
    5. Excipial kids'i losyonu yok hiçbir yerde. (Türkiye'ye girişi artık yokmuş)
      Kremi varmış;ancak tüm vucuda sürmek için losyon daha iyi olur dedi eczacılar.
      Sizce bu markanın kremini mı kullanmalı yoksa Lavera bebek ve kokusuz nemlendirici kremi mi?

      Sil
    6. Krem çok yoğun kıvamda ve küçük bir tüptü, yüz için tasarlanmış bir üründü.. tüm vücut için günlük kullanıma yetmeyebilir, çabuk bitebilir ama nemlendirme anlamında daha etkili olduğunu düşünüyorum.. Bence sırayla ikisini de deneyin, biri bitince öbüründen alın.. hatta laveradan başlayın bence, kokusuz olanından ama, doğrudan bu iyi gelirse bununla devam eder diğer excipial küçük tüpüyle hiç uğraşmamış olursunuz..

      Sil
    7. Excipial kids losyonu ben de hic bir yerde bulamamistim ama az once eczaistanbul.com adli site uzerinden siparis ettim. Hala ihtiyaci olanlarin bilgisine. Iyi gunler dilerim.

      Sil
    8. Merhaba aldığımız ürünün orjinalliğinden nasıl emin olabiliriz acaba? Biraz tereddüt ettim, orijinal ise almak istiyorum da.

      Sil
    9. Bu ürünün sahtesi olabileceğini sanmıyorum ama internet üzerinden distribütör bilgisine ulaşıp sorgulayabilirsiniz satış yapan yetkili yerleri..

      Sil
  10. Desert Essence Organik Bebek Losyonun içeriği nasıl acaba? Lavera krem formda olduğu için günlük kullanım için yoğun olur diye düşündüm. Bu konuda sizin düşünceniz nedir? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba ipek hanim ciftligi egzama kremi 3 aylik bebegin goz cevresine kullanilabilirmi goz kapaginda var egzamasi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz her türlü tahrişte her bölgemiz için kullandık bugüne kadar, hiç sıkıntı yaşamadık.. gözün içine kaçırmadığınız sürece sıkıntı olacağını sanmıyorum..

      Sil
    2. İyi günler dört aylık bebeğim var yüzünde özellikle yanak bölgesinde yoğun egzamalar var . Vücudunda da belli bölgelerde demir para büyüklüğünde egzamalar mevcut çeşitli kremler kullandık fakat verim alamadık size sorum şu olacak uyguladığınız yöntemleri uygulamak istiyorum nereden başlamalıyım neler edinmeliyim bakım ürünleri olarak gece yiyecek alerjisini ölçmek için bir takım takipler yapıyorum . Yanıtlarsanız çok çok sevinirim çünkü bu egzamalar bebeğimin yüzünü kaşındırıyor eli hep yüzünde ve sürekli kırmızı kabarık bir halde çok üzülüyorum onu gördükçe şimdiden teşekkürler..

      Sil
    3. Atak zamanları ipek hanım çiftliği egzama kremi, atak dışındaki zamanlar içinde iyi bir nemlendirici.. geçti deyip nemlendirmeyi bırakmamak gerekiyor.. deterjanlar, yedikleri, aşı yan etkileri gibi durumlarla tetikleniyor.. herşeyi doğal olmalı.. sık duş alınmamalı..bu ortamları sağladıktan sonra cilt bakımını hiç aksatmamanız gerekiyor..

      Sil
  12. Nemlendirici olarak exlipial kids oneriyordunuz fakat bulunmuyor sanirim.Ben biodermanin nemlerndiricisi kullaniyorum ama icim rahat degil yuzune de suruyorum eliyle agzina gozune bile bulasiyor.Icerigi temiz olan ve etkili bir nemlendirici onerebilirmisiniz.Buarada ipek hanim ciftligi kremini de sioaris versim nasil uygulamam gerkiyor bilgilendirwbilirmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Urtekram parfümsüz bebek losyonu kullanılabilir.. ipek hanım çiftliği kendi üye grubu olan bir oluşum, internet sitesindeki iletişim bilgilerinden ulaşıp durumunuzu anlatırsanız yardımcı olacaklardır mutlaka..

      Sil
  13. merhaba, benim bebeğimde de aynı sorun var. nemlendirici konusunda karar veremedim. lavera ve urtekram arasında kaldım. yüzündeki kuruluk hiç geçmiyor. doktorumuz la roche posayın nemlendiricisini kullanmamızı önerdi. sampuan olarak da biobaby ürünlerini. 3 haftadır kullanıyorum ama hala aynı durumdayız. 2 gündür gece poposu kaşınarak uyanıyor ve bezini çıkarıp uzun süre kaşıdığımızda uyuyabiliyor. bana yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En başta yediklerini, deterjanlarınızı, emiyorsa sizin yediklerinizi sorgulayın, egzamayı tetikleyen şeyi bulabilmek için.. Atak durumları için de yazımda belirttiğim ürünler kullanılabilir..

      Sil
  14. Merhabalar, bizde bir ay önce tanıştık egzama ile ve ne yaptıysak peşimizi bırakmadı. İlk olarak bir cildiye uzmanına gittik locoderm ve bir vücut yağı önerdi, bir de çocuğu rahatlatması ve sakinleştirmesi için damla. Tabii biz hiçbirini kullanmadık, daha sonra bir çocuk alerji profuna gittik ancak o da aynı kortizonlu kremi verdi, ayrıca corasatin pembe ve laciverti kullanmamızı, gıda alerjisi olduğunu söyledi ve bana ciddi bir diyet önerdi, diyete tamamen uydum ve verdiği kortizonlu krem ve diğerlerini de kullandım ama yine çıkmaya devam etti, bu sefer diyette olmayan şeyleri de yememeye başladım. Sonuç olarak patates, ekmek ve Kabak yiyordum bugün itibariyle ekmeği de bırakıyorum, ne yapacağımı şaşırmış durumdayım, bebeğim daha 3,5 aylık göz kapağına kadar vücudunun her yerinde ve başında egzama var ve sürekli ishal durumu. Merak ettiğim şey sizlerde diyet yaptınız mı bebeğiniz çok ishal oluyor muydu? çünkü doktorlar bu konuya kendi branşlarından bakıyor, cildiyeci diyete gerek yok diyor allerji uzmanı ise kocaman bir yasak listesi çıkarabiliyor. Son olarak Dr. Orhan Baransu'ya gitmeyi düşünüyoruz tavsiye eder misiniz. Daha önce bu durumu deneyimleyen sizlere hem soru sormak hem de sanırım dertleşmek istedim. Herkese kolaylıklar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alerji konusu her açıdan incelenmesi gereken bir durum.. şehrin pis havası, mevsim, ortam koşulları, toz, deterjanlar, gıdalar,aşılar.. o kadar çok nedeni var ki..Ben iki çocuğumda da zaten gaz sancılarını engellemek için diyet yapmıştım.. yani onları rahatsız edebilecek hiçbirşey yemiyordum.. Kaldı ki orhan baransu da bu konuyu irdelemişti, yani benim yediklerimi.. ama o noktada birşey bulamadık.. "Bir alerji hikayesi daha" yazımı okursanız oğlumdaki alerjinin kaynağını bulabilmek için çok yönlü bir inceleme yapmıştım hayatımızda ve en son toz alerjisi olduğu sonucuna varmıştım.. Doktorların bu konulardaki ezbere yaklaşımlarından sıkılmıştım çünkü artık.. sizinkini de tetikleyen birşey mutlaka vardır, onu bulmaya çalışın..

      Sil
  15. Merhaba,

    Sizinle kızımın atopik resimlerini paylaşsam bu seviyede işe yarayıp yaramayacğı hususunda bir yorum yaparmısınız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kızımda durum çok kötüydü, yanaklar parça parça kıpkırmızıydı ve döküntüler fena durumdaydı.. Çaresizce ağladığımı hatırlıyorum ona her bakışımda, bu noktadan döndük biz yukarıda yazdıklarımı uygulayarak.. Bu işin mantığını çözüp önlemlerinizi alırsanız kısa zamanda atlatırsınız.. En önemlisi çocuğun doğal gıdalarla beslenmesini sağlamak, tedavi için çaba harcarken yemek düzenini de buna göre düzenleyerek başlayın işe..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...