2 Ekim 2013 Çarşamba

Ek Gıdaya Geçiş Tüyoları 1..

Doktorlar her ne kadar ek gıdaya erken başlama yönünde dayatsalar da benim görüşüm ilk 6 ay sadece anne sütü olmasından yana.. 6. aydan itibaren ise anne sütü temel beslenmeyi oluşturacak şekilde  ek gıdaya  başlanarak beslenme düzeninin temellerini atıp, yeni tatlara alışmasını sağlamak doğru olanı.. Bu nedenle katı gıda yerine ek gıda tanımlamasını kullanmak çok daha doğru.. İlk etapta doktorunuz meyve suları ile başlangıç yapmayı önerecek.. Bu süreci uzun tutmamak gerek.. Posası ve lifi olmayan meyve suyu kan şekerini hızlı yükselttiği için çok sağlıklı değil, sadece tattırma ve alıştırma amaçlı meyve püresi öncesi bir kaç gün ile sınırlandırmak gerekiyor.. Ya da direkt olarak meyve püresi ile başlanmalı.. Meyveleri püre kıvamına getirmek için cam rende kullanmak gerekiyor.. Cam rende meyvelerin lif içeriğini bozmadan ezilmesini sağlıyor.. Metal rende, rondo, blender ise lif yapısına zarar veriyor.. Meyve püresi ile birlikte yoğurt, su ve sebze çorbası da menüye ekleniyor.. Meyve suyu sürecinin uzamaması sebzeyi kabul etmeleri için de şart.. Zaten ilk etapta tadını yadırgayacağı sebzeleri meyve gibi bir tada iyice alıştıktan sonra vermek sebze sürecini iyice zora sokuyor.. Biz bu dönemde anne sütü performansımız iyi olduğu için yoğurt ve suya 1 ay geç başladık doktorumuzun tavsiyesi ile.. Bunun yerine her ek gıda öğünü sonrası emzirerek devam ettik bu 1 aya.. Meyve olarak elma, armut, şeftali, havuç, muz  ilk etapta verilebilecek meyveler arasında.. Ayrı ayrı hazırlayarak ve tek tek adını söyleyerek vermekte fayda var, sonuç olarak bu bir doyurma periyodundan ziyade bir tanıştırma periyodu.. Kavun, karpuz, çilek, tropik meyveler, portakal gibi asitli meyveler yaşına kadar dikkat edilmesi gereken meyveler.. Püre olarak tatlara alıştıktan sonra püre şeklinde devam etmemek taneli gıdaya rahat geçmek için önemli.. Ben bu nedenle meyveyi kabul ettiği daha o ilk günlerde hep çatalla ezerek verdim, çatalla ezilemeyen havuç, elma gibi meyveleri cam rendeyi kullanarak hazırladım..Sebze konusunda ise mevsim sebzelerinden balkabağı, patates, pazı, semizotu, taze fasülye, kabak, bezelye, brokoli, yer elması, kereviz, enginar  ilk aşamada kullanılabilecek sebzelerden.. Patlıcan ve ıspanak nitrat içeriğiyle, domates asitli yapısıyla, bakla ve bamya da alerjen yapısıyla, lahana, karnabahar, pırasa, turp, kuru baklagiller gaz problemi nedeniyle 1 yaşına kadar dikkat edilmesi gereken gıdalardan..Çorbalarındaki sebzeyi de hep buharlı pişirme teliyle pişirip; irmik, pirinç, bulguru ayrı bir cezvede kaynattığım suya alıp çatalla ezerek verdim.. Sebzeleri kaynatmamak suda çözünen vitaminlerin besin değerini kaybetmemesi için gerekli.. Suda kaynattığınızda çok ciddi besin değeri kayıpları oluyor..

Devamı Ek Gıdaya Geçiş Tüyoları 2..'de..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...