23 Mayıs 2013 Perşembe

Sabun Cevizi..

Leke çıkarıcı enzimler, beyaz ötesi çamaşırlar, pırıl pırıl parıldıyan bulaşıklar, saniyeler içinde mucize vaaden sprey temizleyiciler, her renk çamaşıra özel deterjan, her yere ayrı temizleyici, bangır bangır bağıran televizyon reklamları, market reyonlarında marka fiyat karşılaştırması yapmaktan yorgun düşmüş bir tüketici kitlesi.. Dahası köşe bucak buram buram kimyasal biriken evlerde yaşanan mikropları zehirlemeye çalışırken kendini zehirleyen bir yaşam tarzı.... Çözüm aslında öyle basit ki.. Sabun Cevizi.. İster bir keseye doldurduğunuz cevizleri, ister kaynatarak elde ettiğiniz sıvı deterjanı kullanabiliyorsunuz.. Kullanım alanları ise hayal gücünüzle sınırlı..Bulaşık makinesine ceviz yada sıvıyı ilave edip parlatıcı gözüne de elma sirkesi koyup mis gibi bulaşıklara ulaşabiliyorsunuz.. Yine çamaşır makinesinde, cevizi çamaşırların yanına ya da sıvıyı deterjan gözüne ekleyip yumuşatıcı gözüne elma sirkesi ya da aromatik yağ ( portakal yağı, lavanta yağı, çay ağacı yağı vs) ilave ediyorsunuz kimyasallardan uzak olarak yıkanan çamaşırlarınız asılmaya hazır.. İnatçı lekeler için ön işlem yapmak gerekir herzaman, hem çamaşır hem bulaşık için.. Bunun için de çözüm arap sabunu.. Kaynattığınız sabun cevizi sıvınızı püskürtmeli bir şişeye koyarak her türlü toz alma, mutfak banyo gibi ortamların yüzey temizliği hatta cam temizliğinde bile kullanabilirsiniz.. Yine içine rendeleyeceğiniz doğal bir sabun ile sabun cevizi sıvısını köpük yapan pompalı bir sıvı sabun kabına koyun, doğal el yıkama köpüğünüz hazır.. Ben yerleri sildiğim buharlı temizleyicimin suyuna da birkaç damla sabun cevizi sıvısı damlatıyorum.. Bunun yanında biraz elma sirkesi ve sabun cevizi sıvısı ilave ettiğim suyla silinen halılar ve koltuklar ışıl ışıl oluyor.. Kızıma atopik dermatit teşhisi konunca sabun cevizini çok aradım, bir süre bulamadım, daha sonra nihayet uzun uğraşlar sonucu bol bol getirttim de şimdi bayağı bir süre rahatım.. Bulamadığım o dönemde çöven kökü kullandığımı da unutmadan paylaşayım.. Aktarlardan temin edebilirsiniz.. Çöven kökü de aynı mantıkta her yerde kullanılabiliyor.. Yalnız onu tane tane kullanmak mümkün değil ne yazık ki, yine kaynatarak hazırlayacağınız sıvısı her alandaki temizlikte işinizi görecektir.. Son olarak kısa bir kullanım notu: Çöven kökü ya da sabun cevizinden hazırladığınız sıvıya biraz sirke ilave edip buzdolabında saklarsanız çok daha uzun süre rahat rahat kullanabilirsiniz..
(Ben de bir dönem çok aradığım için elzem olarak ihtiyacı olan olursa dogalmodern@gmail.com adresinden iletişime geçerse elimdekilerden gönderme konusunda kısıtlı olarak yardımcı olmaya çalışırım)

17 yorum:

  1. Az önce yorum yazdım ama sanırım iletilmedi. Uzun bir yorumdu ama tekrar yazayım :)
    Sizin yazınızı okuduktan sonra sabun cevizi aldım. Dün ilk kez çamaşırlarda denedim ve sonuç mükemmeldi. Çamaşırları evde kuruttuğum için de deterjan kokusu duymamak süper oldu. Maalesef kapitalizm her yanımızı sarmış... Arkadaşlarıma da sabun cevizini tavsiye ediyorum ama inanın o kadar az kişiyi ikna edebildim ki... Deterjan herkes için çok daha kolay geliyor maalesef. Böyle yararlı bilgiler paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Ben de deneyimlerimi paylaşmak için bir blog açtım. Belki birileri okur da yararlanır diye :)
    Sevgiler,
    Gözde - mordakiyesil.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler bu güzel paylaşım için.. Anlattığınız konunun uzun zamandır savaşını vermekteyim ben de.. Herşeyi bu kadar hazır tüketmeye alıştırılmış bir toplumun iki cümleden birinde "kanser neden bu kadar arttı" diye soruyor olması da manidar diğer taraftan.. Evinde yoğurt, ekmek, erişte, tarhana yapan kalmadı artık.. Mesela tavuk.. Kullanmayın diye bas bas bağırıyoruz artık, "yemezseniz ölmezsiniz, ama yerseniz ölürsünüz" diyoruz.. Hala göz göre göre insanlar tavuk tüketiyorlar.. "Herşeyde birşey var, nereye kadar korunacağım ki" diyorlar birde savunma olarak.. Korunabildiğiniz her kanserojen kardır diyorum inatla.. Kendi çocuğum için de bu böyle, parayonak moda girmeden, koruyamayacağım şeyler de olacaktır mantığıyla koruyabileceğim her türlü kimyasal tüketim malzemesinden koruyorum onu.. Elimden geldiğince.. Sonuna kadar da böyle olacak bu.. Sağlıklısını nereden bulacağım şimdi diye kenara çekilmeden, pes etmeden araştırıyorum, soruyorum, sorguluyorum, öğreniyorum ve buluyorum da sonuçta.. Bir pantalon için saatlerce mağaza dolaşabiliyorsak bunu yapmaya da zamanımız mutlaka vardır diye düşünüyorum.. Arayıp bulmaya, sorup sorgulamaya.. Sadece çocuğum için değil, eşim için kendim için bu savaşım aynı zamanda.. Bebeğimiz dünyaya gelmeden öncede kendi ekmeğini, kendi yoğurdunu, kendi kefirini yapan biri oldum hep.. Bu bir emek, bu bir saygı aslında.. Çocuğuna, eşine, kendine en başta.. Bu nedenle işin hazırına kaçmayıp emek isteyen bu yolda ilerlediğiniz için takdiri hakediyorsunuz.. Bu konuda benimle aynı düşüncelere sahip insanların varlığını hissetmek güzel.

    YanıtlaSil
  3. Tekrar merhabalar,
    Sabun cevizini artık ev temizliğinde, çamaşır makinesinde ve bulaşık makinesinde kullanıyorum. Fakat bulaşık makinesinde pek güzel sonuç alamadım. Aynı şekilde kullanan diğer arkadaşlarım da. Bardaklarda leke bırakıyor, bazı tabaklarda da kahverengi leke bırakıyor. Siz de aynı şeyi yaşadınız mı? Parlatıcı olarak da elma sirkesi kullanıyorum. Çok teşekkürler. mordakiyesil.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil

  4. Merhaba,
    Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi bulaşıkları makineye koymadan önce süngerle bir elden geçirip öyle yerleştiriyorum makineye, parlatıcı olarak da elma sirkesi kullanıyorum. Bahsettiğiniz gibi bir sıkıntı yaşamadım hiç. Sonuç olarak reklamlarda bas bas bağıran deterjanlardan farklı olarak, leke çıkarıcı enzimler barındırmayan doğal bir deterjan kullanıyoruz, elbette bir sürü kimyasal basılmış bir deterjanla aynı güçte değil.. Acil durumlar için de Işık Hanım'ın kendi yarattığı marka olan Mom's Green ürünlerini kullanıyorum..

    YanıtlaSil
  5. çok bilgilendirici bir site yazılarınızı araştırmalarınızı çok takdir ettim.benimde 6 aylıkbir bebeğim var siz acaba sebze meyveleri nereden alıyorsunuz bebeğiniz için rica etsem yardımcı olur musunuz birde bu sabun cevizini nereden bulabilirim

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Ben tüm meyve ve sebzelerimi İpek hanım çiftliğinden alıyorum, çiftlikte satışı olmayan muz gibi meyveleri de Cityfarmdan sipariş veriyorum. Çok uzun zamandır market alışverişi yapmadığımı söyleyebilirim, aldığım organik meyve sebzenin kilo fiyatı daha fazla olsa da totalde mutfak masrafım yarıyarıya azaldığını söyleyebilirim marketi hayatımdan çıkardıktan sonra.. Çünkü markette almanız gerekenden daha fazla meyve sebze alıyorsunuz, bu da bir kısmının ziyan olmasına neden oluyor.. Ayrıca ihtiyaçlarınızı almak için girdiğiniz markette ihtiyacınızın dışında birçok ıvır zıvır atılıyor alışveriş sepetine.. yani marketten 2 kilo alıp hem ziyan edeceğime hem de sağlığımı bozacağıma aynı para ile doğal yerlerden 1 kilo alıyorum kıymetini biliyorum.. Gereksiz olarak almış olacağım ıvır zıvır da hem maddi hem de sağlık açısından kar kalıyor..Bir dönem zor bulabildiğim sabun cevizi konusunda ise artık her yerde gördüğümü söyleyebilirim.. Bu gerçekten çok sevindirici..Bulabilmek için kimlerle ne yazışmalar yapmıştım bir dönem ben.. Ekoorganik, Cityfarm, Tuisa (adı değişti sanırım son günlerde) gibi yerlerden internet üzerinden sipariş verebilirsiniz..

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,bu sabun cevızı nasıl bırsey nerden alıp nasıl kullanıyoruz.? Aktarda varmıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıdaki yorumda anlattım aslında, ben internet üzerinden sipariş verdim hep.. Aktarlarda var mıdır bilemiyorum

      Sil
  8. kefiri bir türlü bulamıyorum.
    tavuk işini nasıl yapıyorsunuz; biz küçük şehirlerde bile köy tavuğunu bulamıyoruz.
    çöven otunu da bizim aktarlarda bulamadım. çöven otunu bulasıya kadar sabun cevizleri aldım (asya organik diye bir siteydi sanırım. hiç sorun yaşamadım) cevizleri kaynattım ve sıcakken kavanozlara konserve yapar gibi kapattım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük şehri bırakın artık köylerde bile köy tavuğu bulamıyoruz.. Doğalını bulamadığım şeyi yedirmiyorum aileme bu kadar basit.. ara ara bazı köylerde denk gelirsem doğal beslendiğine inandığım tavuğa alıp kestirip dondurucuya atıyorum.. Ama tavuk yiyelim diye bir çabam ya da arayışım olmuyor hiç.. Sabun cevizi bulduysanız çöven otuna gerek yok bence..

      Sil
  9. Sabun ceviziyle yıkama yaparken 'eğer çok kirli çamaşır ise çamaşır sodası ve sirke ekleyin' diyor kullanim şeklinde. Siz çamaşır sodasıni önerir mısınız,? Önerirseniz eger hangi marka ve ne kadar kullanmamız gerekir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çamaşır sodası sodyum karbonattır ve kullanılabilir.. İçeriği sadece sodyum karbonattan oluşan ürünleri tercih edebilirsiniz.. Sodium perborat gibi beyazlatıcılar karıştırılmışsa tercih edilmemeli.. Sonett beyazlatıcı tozdan da memnunum ben..

      Sil
  10. Merhaba,
    Ben de bebeğim doğduktan sonra doğal ürünlere yönelmiş bir anneyim. İletmiş olduğunuz her şeye katılıyorum. Sabun cevizini denemedim ama hep aklımdaydı yazınızı görünce denemeye karar verdim. Ben kendi detarjanlarımı yapmaya başlamıştım fakat istediğim sonucu alamayınca bu işi bırakmak zorunda kaldım. Çamaşırlardaki en büyük problemim kokuydu. Esansiyel yağ kullansam da çamaşırlarım güzel kokmadı aksine kötü koktular. Sabun cevizi sonrası çaşırlardaki koku deneyiminizi de paylaşabilir misiniz? ( bir yumuşatıcı kokusundan bahsetmiyorum tabi ki :) )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hep dönüşümlü kullanıyorum deterjanlarımı, yani sürekli birini kullanmıyorum.. sabun cevizi ve sabun tozundan hazırladığım deterjanları daha günlük bi sudan geçsin diye makinaya attığım koyu renkli çamaşırlarımda kullanıyorum, açık renk ve beyazlar için de sonett toz deterjan kullanıyorum.. bazen koyu renklileri de dönüşümlü olması açısından sonettle yıkıyorum.. böyle sürekli deterjan değişince çamaşırlara sinen bir koku da olmuyor..

      Sil
    2. Bebeğim olduktan sonra daha sağlıklı tercihler yapmak adına çok araştırır ve uygular oldum. Bu arastırma sırasında sizin bloğunuza denk geldim ve iyi ki de rastlamışım. Paylaşımlarınız gerçekten çok yararlı oluyor, tesekkürler. Bebeğimin çamaşırlarını granül sabun tozuyla yıkıyordum, yumuşatıcı zaten hiç kullanmıyordum. Şimdi sabun cevizini sipariş verdim deneyeceğim. İpek hanım çiftliği ile de sizin sayenizde tanıştım, oradan aldığım sabun tozunu eritip sıvı el sabunu olarak kullanıyorum hatta elde yıkadığım küçük bulaşıkları da onunla yıkıyorum. Bulaşık makinesine bir türlü çare bulamadım ama sabun cevizini onda da deneyeceğim.

      Sil
  11. Sizce deca tabs d3 mü wellcare d3 mü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi de aynı içerikte olduğu için bu olsun diyemem.. ikisi de kullanılabilir..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...